Winter Bike Duel 2015 – скоростен зимен екшън

0
 

Сподели

Shares

Winter Bike Duel 2015
През уикенда в Пампорово се проведе единственото по рода си у нас зимно състезание по спускане с маунтин байк, сноускут и скибайк. В Winter Bike Duel имаше всичко – много емоции и оспорвани двубои, зрелищни изпълнения и страховити падания.

Winter Bike Duel 2015
И през трите дни на събитието родопският зимен курорт зарадва с прекрасно, тихо време, чисто небе и много слънце.

Winter Bike Duel
В надпреварата взеха участие над 80 състезатели от България и Македония, разпределени в категориите мъже, жени, юноши и деца. Те се спускаха по специално трасе, изградено на една от най-стръмните писти в Пампорово – „Стената“. То предложи множество различни по големина скокове и скоростни виражи.

Winter Bike Duel 2015
Всичко започна с тренировката на маунтинбайкърите на изкуствено осветление в петък вечер. Трасето определено им допадна, но някои изразиха опасение, че с повишаването на температурите на следващия ден снегът ще омекне и това ще ги затрудни. Оказа се обаче, че трасето е отлично подготвено и въпреки яркото слънце и положителните температури през деня, снегът се запази твърд.

Winter Bike Duel
След нова тренировъчна сесия в събота сутрин дойде време за квалификациите. В тях всеки от байкърите се спускаше сам и за време. Тези с най-добри времена намериха място в основната схема, а оттам вече състезанието продължи в дуел формат – на пряко отстраняване в едно спускане. Състезателите караха по двойки, в началото стартираха един до друг, но по трасето на места имаха възможност да избират собствена линия, да предпочитат различни скокове или направо да ги заобикалят.

Winter Bike Duel 2015
Още на четвъртфинала се оформи своеобразен финал преди финала, който противопостави опитния Георги Радев и неизменния национален шампион по спускане в периода 2007-2013 г. Росен Ковачев. Техният двубой беше истинско украшение на състезанието и предложи много красиви изпълнения и драматична борба. На финалната права двамата излязоха почти колело до колело. Метри преди финала Радев тръгна да затваря Ковачев в опит да запази крехката си преднина. Оставен на практика без алтернатива, Росен се блъсна в Георги и двамата паднаха с висока скорост. Ковачев отнесе една от надуваемите стойки на финала и падна встрани от трасето, точно върху една метална конструкция. След няколко напрегнати минути, в които състезателят лежеше на снега почти неподвижен, той се изправи под аплодисмените на публиката. За спомен от състезанието му останаха болките в кръста и крака. За победител в четвъртфинала беше обявен Георги Радев, който все пак успя да пресече финалната линия, при това без сериозни наранявания.

Winter Bike Duel 2015 - Георги Радев, Росен Ковачев
Падането на Георги Радев и Росен Ковачев

Това беше най-сериозното падане по време на състезанието, но и други състезатели опитаха твърдостта на снега, като понякога дори предпазните мрежи не успяваха да ги задържат на трасето и те преминаваха през тях с акробатични салта.

Winter Bike Duel 2015
Инцидентът очевидно не стресна Георги Радев и той продължи с убедителното си каране до финала, където победи и младия Стивиан Гатев, за да спечели състезанието. Трети остана Мартин Марков.
Winter Bike Duel
При дамите триумфира Полина Петрова, следвана от Ваня Велчева и едва 13-годишната Виктория Генова.

При юношите първи стана Симеон Божилов, пред Илиян Подолински и Ивайло Ставрев.

В детската категория призовата тройка оформиха Румен Белезирев, Дамян Данев и Петър Апостолов.

Както си подобава, цялото състезание беше озвучено от твърда музика, а вечерта след него приключи със свежо байк парти за всички участници в събитието.

Winter Bike Duel 2015
Неделният ден беше запазен за дисциплините сноускут и скибайк, които бяха обединени заради малкия брой участници. Все още прохождащите в България спортове обаче също предложиха интересно зрелище на публиката. Победи Тодор Киров със сноускут, пред Владимир Кривцов със ски байк и Стефан Георгиев със ски байк.

Winter Bike Duel
Въпреки паданията, всички байкъри бяха единодушни, че много са се забавлявали и нямат търпение да участват и в следващото подобно състезание. Надеждата им е, че то няма да е чак след една година и че междувременно ще успеят някак да се преборят с официалните забрани да карат по ски пистите, които им се налагат в нашите курорти.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.