Да живееш мечтите си: Жералдин Фаснахт

0
 

Сподели

Shares

Жералдин Фаснахт е невероятна – убедихме се и лично по време на планинарския филмов фестивал в Банско през 2013 г., където беше специален гост. Личи й, че пълната й отдаденост на планината и животът в хармония с нея, й се отразява добре. Невероятно лъчезарна и харизматична личност, Жералдин има зад гърба си 11 победи в най-авторитетните състезания по фрийрайд, плюс експедиции до някои от най-екстремните части на Земята за бейс скокове и уингсют летене. Помолихме я да ни отговори на няколко въпроса, за да разберем какво е онова, която я дърпа непрекъснато в планината и какво й дава екстремният начин на живот.

Жералдин Фаснахт

Ти си екстремен скиор и сноубордист, скачаш с бейс и скайдайв, летиш с уингсют и парапланер, катериш скално и ледено… Направо, супер жена. Има ли нещо, което не можеш да правиш?
Преди всичко аз съм жена, която е влюбена в планината. Останалото е просто начинът, по който ми харесва да се случват нещата там.
Първата ми страст е сноубордът, това беше причината, поради която исках да открия планината. Да караш по пудра и да чертаеш собствената си линия по склоновете бе онова, в което се влюбих. Втората ми страст са бейс скоковете и летенето с уингсют. Исках да намеря спорт за през лятото, който да е толкова напрегнат, колкото фрийрайд сноуборда. Да изкатериш върха на една красива планина и да чертаеш линии, но този път в небето.

Откъде идва тази страст към екстремната страна на живота?
Започнах да карам ски, когато бях на две години. Винаги съм си играела навън, още от съвсем малка и за мен природата е мястото, където се чувствам добре, където съм свързана. Това е моят начин да изразя себе си и да се чувствам щастлива. Просто правя онова, за което съм създадена. Нещо екстремно за мен би било по-скоро да карам кола в центъра на Париж…

Как успяваш да живееш “нормален” живот след целия този приток на адренали, който приемаж ежедневно?
Просто чувствам, че съм късметлийка. Да живея живот толкова пълен, и да живея живота, който аз съм си избрала.

Заради какво е всичко – за да постигнеш някаква цел, която си си поставила и удовлетворението, което ти носи? Или просто защото е забавно – и защото можеш?
Нуждая се от това. Да карам в пудра на стени, които ме карат да мечтая и да летя в планините. Това е моят начин на живот, моят начин да съм щастлива.

Какво ти дават всички тези спортове?
Научавам много всеки ден – за себе си и за природата, с която си играя. Наистина трябва да знам къде ми е границата, технически и психически.

Имаш ли любимци сред тях? И как решаваш кой да бъде днес?
През зимата това е фрирайд сноубордът, а през лятото бейсджъмп и уингсют летенето. Когато ходя на експедиции, се старая да смесвам всичките се страсти.

Жералдин Фаснахт

Била си на някои от най-екстремните и непопулярни места – като Даари (Мали), остров Бафин (Канада) и Земя Кралица Мод (Антарктида). Къде свършва търсенето на непознатото и никога правено преди – и свършва ли изобщо?
Знам само, че започва, когато се влюбя в някоя планина. В Даари това беше Ръката на Фатима, в Бафин – Белуга, в Земя Кралица Мод – Холтана. Все още имам много мечти за осъществяване.

Имала си своите близки до смъртта преживявания и си загубила съпруга си при спийдфлайинг инцидент. Но това не те е спряло. Какво има в екстремните спортове, което е по-силно от най-големият човешки страх, страхът от смъртта?
Хората не спират да карат коли заради катастрофите. Със сигурност след смъртта на съпруга ми исках да зарежа всичко и да спра да живея. Но тогава разбрах, че без природата ще загубя всяка радост. От нея черпя енергия и се чувствам жива, когато летя върху пудрата или в небето.
В живота винаги имаш избор да плачеш или да се усмихваш. Избирам да се усмихвам!

В момента се занимаваш с деца и споделяш своя опит с младежите на Freeride World Cup. На какво искаш да ги научиш или да им покажеш?
Опитвам се да им дам всичко, което съм научила през тези години. Как да се забавляват в планините. Как да намерят добра линия, да се фокусират, да открият добрия сняг, да разберат терена и да бъдат в безопасност. И също как да качат нивото си с добра подготовка през лятото.

Беше в България за БанскоФилмФест. С какви впечатления остана?
Прекарах много добре по време на фестивала. Хората са невероятни и беше страхотно изживяване. Кара ме да искам да се върна да карам в планините и да открия повече за природата.

Жералдин Фаснахт

Жералдин, заедно с Ейдриън Хейс и Джей Ти Холмс, беше един от героите ни в брой ЗИМА 2013. Ако сте го пропуснали, свържете се с нас и ще го получите на преференциална цена.

Корица Зима 2013

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.