Голямото зимно киснене

0
 

Сподели

Shares

Мускулна треска? Студ? Умора? След цял ден хубаво каране в планината най-доброто, което можем да направим за тялото си, е да му позволим да се отпусне и възстанови с една ох, баня! на път за вкъщи за пълен ох! кеф.

Голямото зимно киснене

Навремето ходенето на баня е било ритуал не само за хигиенизиране, но и важна част от социалния живот. Традицията се завръща бавно със създаването на условия и преоткриването на удоволствието от релакса с приятели.
В България минералните извори не са нещо необичайно и повечето ски курорти са в близост до известни или не места за киснене – бани, басейни или спа комплекси. Най-хубавата част е, че много от тях са с достъпни цени, има и безплатни, а посещението на някои от тях си е само по себе си запомнящо се преживяване. Повечето лечебни води в тези места случайно или не (ако допуснем, че Господ е българин) лекуват най-вече заболявания на ставите, костите, мускулите, сухожилията, ревматизъм, последствия от костни счупвания, наранявания и контузии.

Представяме ви любимите ни дестинации, като сме се постарали да не акцентираме върху широкорекламираните спа хотели и центрове, а върху местата, които са интересни и си заслужава да се посетят.

Голямото зимно киснене

Около Рилските курорти: Боровец, Паничище и Рилски езера, Говедарци и Мальовица

Сапарева баня
Във всеки хотел се предлагат различни балнео процедури, но наш фаворит е реновираната градска баня. Работи до 20.30 и предлага външен и вътрешен горещ басейн (7лв), както и индивидуални вани (6 лв/час). Големият външен басейн е студен и не се поддържа през зимата, но до него има 2 по-малки с вряла вода, в които разпускането с приятели и бира след каране е черешката на тортата на всеки снежен ден. Освен градската баня в града има санаториум и два хотела с балнеоцентрове.

Голямото зимно киснене

Белчин баня
Намира се почти на пътя Самоков – Дупница. Само един от комплексите работи през зимата. В селото има и селска баня с отделени мъжка и женска част, която обаче се нуждае от сериозен ремонт. Входът е 2.50 лв (цените за повечето бани варират от 2 до 4 лв). Мястото все пак е прохождаща алтернатива на все по-пренаселената Сапаревска баня. За по-претенциозните в селото има и целогодишно работещ луксозен комплекс, който работи до 20.00, но цените за еднократно посещение започват от 25 лв.
5

Останалите места от селекцията ни за накисване, потапяне и прочие минерален релакс ще намерите в пълния вариант на статията, част от брой ЗИМА 2013. Ако сте го пропуснали, свържете се с нас, и ще го получите на преференциална цена.

Зима 2013

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.