Да караш сърф на гъби

1
 

Сподели

Shares

Какво става, когато забъркаш няколко килограма гъби с коноп и малко смола? Подсказка: не е рецепта за суперхранително смути, нито за халюциногенен коктейл. Това в общи линии е рецептата за създаването на 100% естествени, биоразградими сърф дъски, които разработват момчетата от Surf Organic Boards.

Сърф дъски от гъби

Николас Хилдебранд и няколко приятели разработват технологията за производство на дъските, които започват пътя си като торба мълч (смес от конопени и царевични стъбла), инжектирана с мицел. Следва оформянето и изчакването – около 10 дни, колкото отнема на гъбите да изядат по-голямата част от мълча и да се разраснат около останалото от него. Накрая, след три дни сушене в дехидратор, дъската губи тегло и се смалява, и бива покрита със растителна био смола и облечена в коноп.

Така изглежда дъската, преди да се смали и изсъхне в дехидратора
Така изглежда дъската, преди да се смали и изсъхне в дехидратора

Момчетата са в процес на събиране на средства, за да подобрят условията, в които отглеждат гъбите и произвеждат дъските (в момента това се случва в един гараж, близо до плажа, естествено, къде другаде се случват всички велики идеи?). И вярват, че има-няма след 20-тина години пластмасовите дъски пълни с токсична пяна ще имат място само в музея на сърфа.
Готовият продукт
Готовият продукт – сърф дъска от гъби

Сподели

Shares

1 коментар

  1. Хора, спрях да ви чета статията в момента, когато стигнах до “ следва шейпването“.
    Поамериканчени ли сте или сте идиоти?

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.