50 000 декара вековни гори в Пирин или 300 км писти

7
 

Сподели

Shares

Международната природозащитна организация WWF публикува интерактивна карта на лансираните проекти за нови ски зони над Разлог, Банско и Добринище в Национален парк Пирин.

Картата е поместена в публичната ГИС-платформа на WWF и демонстрира мащабната заплаха за вековните гори в Национален парк Пирин. Графичните данни показват, че скандалният проект за 300 км ски писти и лифтове под мраморните върхове на Пирин ще засегне близо 50 000 дка гори или 13 % от площта на парка.

Вековни гори в Пирин, WWF

При силно приближение на картата се визуализират данни за всички вековни гори, които попадат в обхвата на планираните ски зони. Особено в по-високите части на планината заплахата грози най-ценните гори в парка – величествените вековни гори от бяла и черна мура. Някои от тези гори надхвърлят възраст от 150 г., като единични дървета достигат и до 600-1000 г., казаха експертите на WWF.

Освен тях, строителството заплашва да унищожи и вековни гори от смърч, ела и бук, както и вековни съобщества от клек. В същото време, Пирин е сред единствените места в Европа, където все още се съхраняват вековни гори, възникнали през Средновековието и оцелели до днешни времена. Това е една от причините планината да е включена в списъка на световното природно наследство на ЮНЕСКО, което поставя пред България отговорността да опази това наследство и за следващите поколения.

Приридозащитниците припомнят, че при изграждането на ски зона Банско в нарушение на концесията на „Юлен“ АД вече бяха отсечени незаконно над 500 дка вековни гори под връх Тодорка, което все още очаква санкцията на компетентните институции.

Според интерактивната карта, ски пистите на Банско са просечени през гори от бяла мура, смърч и клек на 100-180 г., с което е нанесена невъзстановима вреда за биоразнообразието в района.

За да не се допусне унищожението на вековните гори в Пирин, коалицията „За да остане природа в България“ призовава държавата да спази препоръките на Комитета на ЮНЕСКО и да не допуска разширение на ски зоните в Национален парк Пирин при изработването на новия план за управление на парка.

В противен случай България ще бъде изправена пред международен дипломатичен скандал, ако допусне изключването на парка от световното природно наследство на ЮНЕСКО, за да задоволи поредния опит за разграбване и застрояване на природните ресурси на страната.

Сподели

Shares

7 КОМЕНТАРИ

  1. WWF под предтекст,че са се загрижили за горите в България, яко плащат на определни хора, за да манипулират общественото мнение и да спънат развитието на ски туризма у нас.

  2. WWF защитава швейцарските интереси с президент Йоланда Какабадзе – страшно се е загрижила за нашите гори, няма що

  3. Предпочитам ски писти аре тези еколози да си затворят плювалниците, че се прават на супер интересни, а не са.

  4. Пълни глупости, сметнали в сметката Добринище и още някакво неизвестно село… Еко, еко ама чак пък толкова не бива, да има ски, да има и писти, дървената мафия сече повече дървета на година отколкото има във въпросния парк. Да се хванат тъпите природозащитници и да им правят живи вериги около камионите… Защо натискат Банско, че и Пампорово, новия лифт не може да се използва вече две години защото било отсякано едно дърво….

  5. Голямо преувеличаване, чак пък 300 км. Мангалите изсякоха горите в БГ тая огранизациика защо не се произнесе по тая тема, а все пистите на Банско са им в устите. За втора кабинка и още няколко писти няма да се отсекат повече от 200-300 дървета стига сте ревали.

  6. какви са тези коментари? вие адекватни сте? как може да предпочитате писти пред гори…. и аз карам, но никога не ходя на Банско. толкова отвратително и отблъскващо място пълно с пост-мутро-барок-силиконови-плешиви-чичковци и плейметки не съм виждала и в най-страшните си кошмари. не мога да повярвам, че има хора като вас. гнусни сте! стойте си в хотела и си мийте лицето с водата от липсващата канализация на Банско. как може да кажеш, че пистите са по-важни … каква ценностна система имаш.. или да просто нямаш iphona и новото червола на азис са по-важни от нещо толкова съвършено и необходимо за съществуването ти!

  7. Обичам ви хора, и ви пожелавам да бъдете разумни и мислещи, а не конспиративно разстроени, та да не можете да видите какво ви се задава от мафията на българската държавност и монополизъм.
    Със здраве.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.