Филм на седмицата: The Sanctity of Space

1
 

Сподели

Shares

The Sanctity of Space разказва за изкачването на планинска верига в Аляска. Един от двамата му режисьори е катерачът Ренан Йозтюрк, за чието участие в експедиция в Миянмар разказахме вече.

За него всичко започва, когато вижда снимки на слабоизвестна планинска верига в Централна Аляска. Показва му ги неговият катерачен партньор и съавтор на филма Фреди Уилкинсън.

А завършва с първото в историята преминаване на траверса The Tooth през май 2012-а. На катерачите им трябват 4 години планиране и походи до планината, за да решат как да преодолеят маршрута. Разбира се, мнозина са им казвали, че този траверс е просто невъзможен. Преди да започнат самото изкачване пък Йозтюрк преживява почти смъртоносен инцидент със ски. Той обаче се възстановява невероятно бързо и осъществява траверса.

За разлика от авторите на повечето други катерачни и алпинистки филми, в The Sanctity of Space Йозтюрк и Уилкинсън не са искали да се фокусират върху трудностите на планинарството, а да покажат радостта и вълнението от катеренето, от това да си в планината и да откриваш нейната красота.

Филмът отдава почит и на човека, чиито снимки са послужили като вдъхновение за проекта. Хенри Брадфорд Уошбърн – младши е бил алпинист, фотограф и картограф. Комбинацията от тези умения му позволява да стане един от първите, използвали въздушна фотография в процеса на документиране и планиране на алпинистките маршрути, много от които се превръщат в премиерни изкачвания. Често катери с жена си Барбара Уошбърн, която е първата жена, изкачила най-високия връх в Северна Америка – Маккинли.

Хилядите черно-бели кадри на Уошбърн предлагат изключителна детайлност, в резултат на готовността му да виси от самолет, докато снима с 25-килограмов фотоапарат.

Сподели

Shares

1 коментар

  1. Превъзходен филм както е превъзхона планината.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.