Duster Adventure Club: Приключенци на 4 гуми

0
 

Сподели

Shares

Стартира интересна нова инициатива за любителите на 4×4 и офроуд карането – Клуб за приключения на четири гуми Dacia Duster Adventure Club. Той вече имаше своята първа проява, в която не липсваха сняг, кал, лед и адреналин. Членове на клуба и техни приятели тестваха шофьорските си уменията и възможностите на автомобилите по специално трасе. Повече за приключенския клуб и офроуд карането ни разказа Виктория Маринова, Рекламен мениджър на Renault и Dacia за България.

Приключенци на 4 гуми - Dacia Duster Adventure Club

Създадохте Dacia Duster Adventure Club. Каква е неговата цел?
Dacia Duster е сред лидерите в своя сегмент и представлява емблематичен модел за марката не само в България, но и в света. Ясно изразеният авантюристичен, 4х4 характер ни даде идеята да създадем клуб на собствениците на Duster, който да им даде възможност да тестват възможностите на своя автомобил, както и да споделят опит и преживявания. С тази цел създадохме пространство – виртуално и физическо, където да ги съберем и обединим. Силно вярваме, че клубът ще бъде от полза да сформираме общество, в което хората да черпят информация едни от други.

Dacia – Duster Adventure Club

Кой и как може да стане част от клуба?
Клубът е отворен както за собственици на Dacia Duster, така и за любители на марката. Чрез безплатна регистрация на сайта Dusterclub.dacia.bg, потребителите получават достъп до ексклузивно съдържание, включително програма на събитията, които организираме. Вече имаме над 130 поддръжници на идеята.

Приключенци на 4 гуми - Dacia Duster Adventure Club

Първата проява на клуба беше с офроуд каране в зимни условия. Какво представляваше офроуд приключението? Къде се случи то?
Идеята на офроуд приключението беше да предоставим приятен маршрут извън градските и междуградски пътища, като дадем възможност на всеки собственик на Duster да тества възможностите на своя автомобил. Същевременно, представихме и нашата рали версия на Duster, която взе участие в Balkan Breslau Rallye 2014 и измина успешно над 2300 км извън пътя без никакви сериозни повреди. Всеки желаещ имаше възможност да се запознае със състезателния автомобил отблизо и да научи от първа ръка за изпитанията, през които е преминал.
За локация на всички тези приключения избрахме една местност край писта Бухово. Вярваме, че постигнахме добра комбинация от екстремни изживявания и социализиране между участниците. За първи път показахме и Stepway версията на Lodgy пред широката публика, което беше една от специалните изненади за членовете на клуба.

ВИЖ ОЩЕ: Повече за първата проява на клуба може да прочетете тук

Приключенци на 4 гуми - Dacia Duster Adventure Club

Кое, според вас, беше най-голямото предизвикателство за участниците в първата проява за 2015? Имаше ли истинско приключение в Duster Adventure Club?
Най-голямото предизвикателство за нас беше, че организирахме подобно събитие за първи път и не знаехме с каква нагласа ще пристигнат участниците. В началото всички бяха леко притеснени в очакване на инструктажа от Димитър Илиев. В крайна сметка, след кратко шофиране, ясно пролича увереността, която участниците започнаха да придобиват по отношение както на шофирането си, така и на автомобилите си.

Какво е добре да знаем за офроуд карането в зимни условия с Duster или подобен автомобил?
Винаги при преминаване на офроуд участък, шофьорът трябва на първо място да се съобрази с геометрията на автомобила си, ъглите на заход, отход и рампа. Dacia Duster, както и повечето SUV автомобили, нямат сериозна защита под резервоара и задния диференциал, нямат и понижаващи предавки, което значи, че трябва предимно да се разчита на късата първа предавка. При много тежки участъци, например при голямо изкачване или наличие на дълбоки коловози, трансмисията трябва да се превключи от режим „Auto” в режим “Lock”, както и да се деактивира ESP системата. Това частично ще изключи тракшън контрола и ще блокира диференциалите в по-сложни ситуации.
От друга страна, продължителното каране в режим “Auto” в тежки условия може да доведе до прегряване на муфата на задния диференциал. В градски условия предимството на Dacia Duster е поведението на автомобил с предно предаване – управлението е по-лесно и контролирано за водача, също така воланът се чувства по-лек, особено при определени режими.

Приключенци на 4 гуми - Dacia Duster Adventure Club

Как избирате маршрутите? Кой ги прави и с какво се съобразява?
Маршрутът за първото събитие беше предвиден да оцени шофьорските умения на членовете на клуба. Димитър Илиев и екипът на Safety Driving Academy, с които работим вече втора година, изготвят трасето и асистират на участниците при нужда. Не беше изненада фактът, че Dacia Duster не срещна проблеми никъде по време на прехода. Планираме маршрутите си така, че да бъдат вълнуващи, но и, разбира се, безопасни за участниците и автомобилите им.

Какво друго предвиждате до края на 2015-а?
Плановете ни са да организираме по едно събитие на сезон. Вече събираме идеи и започваме подготовка за пролетното. Всички предложения за добре дошли на страницата на клуба или във Facebook страницата на Dacia в България.

Хората, които не са членове на клуба, могат ли да черпят опит от Dacia Duster Adventure Club по теми като шофирането по офроуд терен и изборът на автомобил например?
Всеки член на клуба има право да доведе на събитие до трима придружители. Ние самите стимулираме феновете ни да приобщават нови любители в клуба. В сайта сме създали секция, в която хората, които не участват в клуба, могат да задават въпроси по различни теми и членовете им отговорят. Радваме се, когато срещаме нови лица с разпален интерес към марката.

Приключенци на 4 гуми - Dacia Duster Adventure Club

Duster Adventure Club е модел, който успешно се прилага в други държави. Как се случват нещата там? Има ли много прояви и привърженици клуба?
Разбира се, подобни клубове има и в други държави. Още след първото събитие, получихме обаждане от клуба на Duster в Турция. Интересното там е, че клубът е изцяло инициатива на собственици и любители на Dacia Duster и централата на Dacia в Турция няма намеса. Планираме да направим съвместно събитие с тях в бъдеще. Ще се радваме, ако успеем да разгърнем приятелските отношения между членовете на клуба и извън рамките на страната ни.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.