БанскоФилмФест филмова селекция в София

0


Дата на събитието: 02.02.2015

Сподели

Shares

Най-доброто от фестивала на планинарския филм БанскоФилмФест идва в София между 2-ри и 5-и февруари. 4 вечери, в които ще можем да видим 16 подбрани филма, голяма част от които с награди от фестивала. Специална селекция ще бъде прожектирана в Полския институт в София. Сред по-интересните заглавия, отличени с награди от фестивала са:

СЕРО ТОРЕ

“Гласове от тундрата”, Холандия, 2013, Едвин Тромелен, Пол Енкелаар, 66’


Голямата награда от Банскофилмфест’ 2014

В Североизточен Сибир, отвъд Северния полярен кръг, живеят юкагирите от тундрата – номади, отглеждащи северни елени. Шестдесет и трима от тях все още говорят юкагирски , уникално музикален език, който става мелодия, когато се разказват историите на юкагирската традиция. Останали са само двама майстори разказвачи. Лингвист от Амстердам – Сесилия Оде, често посещава отдалечения район, техен дом, за да улови езика им и да го запази за поколенията. Тежко заболяване заплашва да прекрати нейните пътувания, но период на подобрение на здравето й дава шанс да се завърне към земята на юкагирите още веднъж. Може би за последно.

“Мечтата Еверест”, България, 2014, Николай Стоянов, 54’


Наградата за български филм от Банскофилмфест’ 2014

Филмът е реализиран във връзка с 30-годишнината от експедицията Еверест’ 84. Той е посветен на българите, последвали мечтата си и развели българския флаг на „Третия полюс“. Един човешки разказ за вдъхновението, което ни носи планината, за силата на духа и приятелството.

“Лешоядите на Тибет”, САЩ, 2013, Ръсел О. Буш, 21’


Наградата на Община Банско за филм, отразяващ бита и културата на планинарските народи от Банскофилмфест’ 2014

Поради бързото развитие на Западен Китай, небесното погребение – свещен ритуал, при който лешоядите се хранят с телата на починалите тибетци, вече е станал туристическа атракция. Местата, на които се извършва ритуалът, са посочени на картите и местните власти издават разрешения на туристи да наблюдават случващото се. Последните заснемат церемонията против волята на семействата на починалите. Реализиран през 2011 г., в пика на международното недоволство, филмът разказва за настоящата ситуация около небесните погребения и ги използва като метафора за най-големите проблеми пред съвременен Тибет.

“Серо Торе: Шанс едно на хиляда”, Австрия, Великобритания, САЩ, Аржентина, 2014, Томас Дирнхофер, 101’


Наградата за филм за планинарски спортове, приключения и изследвания от Банскофилмфест’ 2014

Тази история се развива в едно от най-дивите и на-непристъпните и най-негостоприените места на нашата планета – Патагония. Давид Лама – детето-чудо в световното катерене, тръгва на експедиция, за да изкачи знаменитата югоизточна стена на Серо Торе, която се смята за една от най-трудните, а може би и за най-трудната в света. Преди него никой не бе успявал да я премине в класически стил, т. е. без използване на изкуствени опорни точки. Именно това е целта на Давид и партньора му Петер Ортнер. След сблъсъка с метеорологичните условия и огромните логистични проблеми Давид започва да разбира истинската същина на проекта си и да си дава сметка за усилията, които трябва да бъдат положени за реализацията му. Това е филм за алпинизма, за приятелството и за необходимостта да се променяш в един сложен и динамичен свят. Също и разказ за историята на спортното катерене и алпинизма, за тяхната философия и етика.

Повече за фестивала, включително пълната програма по дни, можете да видите тук.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.