Lords of the boards

0
 

Сподели

Shares

На 23 и 24 януари Ред Бул и екипът на списание 360° въведоха 14 журналисти, фотографи и оператори в света на фрийстайл сноубординга. Поводът беше първото по рода си събитие за България Red Bull FRAGMENTS, което беше съчетано със зимното издание на приключенския университет Red Bull JOURNEYversity. В Боровец, пред хотел „Рила“, 51 карачи премериха уменията си на една от най-креативно изгражданите платформи не само за страната, но и за цяла Европа.

В тази обстановка, след като преминаха обучение от про-тата от Filmaholics, Whiteroom, Ред Бул и списание 360°, 14-те участници в JOURNEYversity нагазиха във фрийстайла, отразявайки събитието. Една от историите, които сучастниците в приключенския университет разказаха, е на журналиста Ивайло Стоименов. Ето как изглеждат фрийстайл сноубординга и участниците във FRAGMENTS през неговите очи – „Lords of the Boards“:

Ивайло Стоименов
Ивайло Стоименов

Всеки по-сложно устроен човек все някога си е задавал въпроса какъв е лесният път към щастието.
Отговорът на по-смислените от религиите и философските течения е, че трябва да намираш радост в това, което срещаш в заобикалящата среда, да се наслаждаваш максимално на момента и на натрупващия се ефект от малки удоволствия.

FRAGMENTS
Снимка: Ванчела Митова, Red Bull JOURNEYversity

Да променяш света си плавно, но и да не водиш живот, съобразен с очакванията на другите.

Оказва се, че цялата тази щастлива философия е неусетно въплътена в основата на… сноубординга.

Самата еволюция на снежната дъска през ХХ век, вдъхновена от ските, а впоследствие и от скейтборда, е пример за такава адаптация на съществуващите модели, която донася повече възможности за радост от живота.

FRAGMENTS
Снимка: Емона Цончева, Red Bull JOURNEYversity

Бордът през зимата в планината е това, което е сърфът през лятото на морето и скейтът в града. Едно от основните течения в сноубординга обаче довежда до още по-голяма крайност концепцията за безгранично забавление – фристайл като спорт и начин на живот.

Фристайлърите не се задоволяват с това да се пързалят надолу по снежната писта, ами използват ресурсите на заобикалящата среда като скали, дървета, пикник маси на невинни туристи или дори покриви на хижи, за да правят своите скокове, слайдове и премятания.

Снимка: Яне Голев, Red Bull JOURNEYversity
Снимка: Яне Голев, Red Bull JOURNEYversity

Това е то да превърнеш препятствията в свои предимства – ключово умение не само в спорта, но и в личния живот, бизнеса и къде ли още не.

Така от планинските курорти (където в исторически план бяха нужни няколко десетилетия, за да станат сноубордистите добре дошли) крачката до града е много малка.

FRAGMENTS
Снимка: Яне Голев, Red Bull JOURNEYversity

Скейтборд рампи, парапети на подлези и паркирани автомобили – всичко върши работа, нужни са само малко сняг/лед и засилка. Също така, разбира се, смело сърце, тренировки и здрави кокали!

С това взаимопроникване на планината и града съвсем закономерно се стигна до построяването на сноуборд паркове в сърцето на световни столици (каквито вече имахме и в София) и пренасянето на градски елементи по снежните склонове.

Чудесен пример за второто е сноупарк Бороспорт в Боровец, където на 24 януари се проведе фристайл рейл-джем състезанието Red Bull Fragments с участието на близо 50 сноубордисти от 5 страни.

FRAGMENTS
Снимка: Бранислав Бранков, Red Bull JOURNEYversity

Екипът на шейпърите (специалистите, които оформят трасето) от “A Team”, начело с Кирил Гъстев и един от най-добрите ни състезатели Лозьо Димитров, бе подготвил пистата с две нива от елементи като тръби, релси, парапети, стълби и покрив на къщичка за фигурата “wall ride”.

Паркът впечатли силно гостите от Австрия, Германия, Словения и Хърватия, и затвърди позициите на България като един от центровете на фристайл сцената в региона.

FRAGMENTS
Снимка: Бранислав Бранков, Red Bull JOURNEYversity

По-хубаво от атрактивното състезание, което събра много зрители в Боровец (освен винаги усмихнатите момичета на спонсора Red Bull), е само това, че фън паркът ще е на разположение на посетителите на курорта чак до април.
Така всеки със самочувствието на напреднал в сноуборда може да усети в оптимални условия адреналиновия кик от „джибинг“-а (терминът, който се използва за пързаляне по препятствия от заобикалящата среда) и да опита да впечатли със зрелищна фигура.

Естествено, не мислете, че е лесно – повечето от момчетата, които се пускат в такива състезания, имат над десетгодишен опит в екстремното, а тези, които са на повече от 25, вече минават за ветерани и все по-често влизат в ролята на треньори или съдии.

FRAGMENTS
Снимка: Яне Голев, Red Bull JOURNEYversity

Най-хубавото на сноубординга обаче е, че той не познава ограничения, както в пространството, така и във времето, и едва ли на тези „ветерани“ им хрумва някога да спрат да го правят – все пак това не е само спорт, а начин на живот, с което и започнахме.

Или както пеят Guano Apes в химна „Lords of the Boards“:
“Сега летя като ангел към слънцето,
краката ми горят и посягам към един друг свят”.

Още от FRAGMENTS и участниците в Red Bull JOURNEYversity, но в текст и снимки:
„Бобчо & The Legends“ – 13-годишният Борислав Стоянов не само се класира на финала на фристайл сноуборд състезанието Red Bull FRAGMENTS, но получи и специална награда от легендата Марко Грилч. Историята му разказва Ивайло Стоименов
„За снега и отвъд“ – Илияна Димитрова разказва за нейното JOURNEYversity и фрийстайл сноуборда
„За падането и ставането“ – една история за фрийстайла, сноуборда, падането и ставането, разказана от журналиста-пиател-художник Стефан Стефанов

Повече за инициативата JOURNEYversity тук.

Red Bull JOURNEYversity: Фрийстайл сноуборд сесия

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.