Бобчо & The Legends

0
 

Сподели

Shares

На 23 и 24 януари Ред Бул и екипът на списание 360° въведоха 14 журналисти, фотографи и оператори в света на фрийстайл сноубординга. Поводът беше първото по рода си събитие за България Red Bull FRAGMENTS, което беше съчетано със зимното издание на приключенския университет Red Bull JOURNEYversity. В Боровец, пред хотел „Рила“, 51 карачи премериха уменията си на една от най-креативно изгражданите платформи не само за страната, но и за цяла Европа.

В тази обстановка, след като преминаха обучение от про-тата от Filmaholics, Whiteroom, Ред Бул и списание 360°, 14-те участници в JOURNEYversity нагазиха във фрийстайла, отразявайки събитието. Една от историите, които участниците в JOURNEYversity разказаха, е на най-младия бордист в състезанието – 13-годишният Борислав Стоянов-Бобчо, който ярко изпъкна с талант, въпреки възрастта си. Срещата с Бобчо е благодарение на Ивайло Стоименов – журналист, който дейно се включи в приключенския университет в Боровец. Ето как Иво видя света на фрийстайл сноубординга през очите на младия Бобчо и, разбира се, The Legends:

Ивайло Стоименов
Ивайло Стоименов

24 януари бе щастлива дата за 13-годишния Борислав Стоянов. Седмокласникът не само се класира на финала на фристайл сноуборд състезанието Red Bull FRAGMENTS в Боровец, но получи и специална награда от легендата в този спорт Марко Грилч.

Снимка: Емона Цончева, Red Bull JOURNEYversity
Снимка: Емона Цончева, Red Bull JOURNEYversity

Словенецът, който бе съдия в международната надпревара, реши да отличи най-малкия участник, като го покани да участва в своя онлайн сериал „Grilosodes“ (от неговия прякор Грило и “episodes” – „епизоди“).

Съдиите на FRAGMENTS. Снимка: Ванчела Митова, Red Bull JOURNEYversity
Съдиите на FRAGMENTS. Снимка: Ванчела Митова, Red Bull JOURNEYversity

„С тази награда искам да поощря не само него, но и българската сноуборд сцена като цяло. Бобчо кара страхотно днес. През последните години го наблюдавам как расте и с неговата любов към сноуборда много ми напомня за мен самия навремето. Ще му дам възможност да кара в Absolute Park в Австрия, където ще заснемем следващите епизоди и там ще се докосне до някои от топ състезателите в нашия спорт. Смятам, че той го заслужава“, разказа Марко Грилч, който е един от професионалните атлети, посланици на марката Red Bull.

Снимка: Ванчела Митова, Red Bull JOURNEYversity
Снимка: Ванчела Митова, Red Bull JOURNEYversity

Самият Бобчо, който е по пистите от 7-годишен, бе любимецът на публиката на Red Bull FRAGMENTS. Зрители и състезатели изтръпнаха, когато при изпълнението на една фигура по време на финала, дъската му се хлъзна и той се приземи по коляно върху ръба на парапета. Състезанието спря и медицинският екип за няколко минути се занимаваше с него, но след това малкият мъж реши да продължи със спусканията си, независимо че първоначално неговият треньор предпочиташе да не му позволява.

Изток Шуматич. Снимка: Емона Цончева, Red Bull JOURNEYversity
Грилч и Бобчо. Снимка: Емона Цончева, Red Bull JOURNEYversity

Оказа се, че Борислав няма никакъв страх не само от контузии, а и от камери, защото преди и след състезанието даде поне десет интервюта без капчица притеснение.

Бобчо е състезател на Бороборд (Самоков) и национал във възрастовата група до 16. Той признава, че целият му живот е сноуборд, а подготовката му не протича само през зимата, но и през останалото време, когато отборът се събира по лагери и работи на сухо за компоненти като сила, издръжливост, гъвкавост и атлетизъм.

Борислав Стоянов-Бобчо
Борислав Стоянов-Бобчо. Снимка: Яне Голев, Red Bull JOURNEYversity

Кой знае, може би досегът до легенди като Грило, който му предстои тази зима, ще бъде само следващата стъпка по пътя към това самият Бобчо да се превърне един ден в сноуборд легенда.

Още от FRAGMENTS и участниците в Red Bull JOURNEYversity, но в текст и снимки:
„За падането и ставането“ – една история за фрийстайла, сноуборда, падането и ставането, разказана от журналиста-пиател-художник Стефан Стефанов
„За снега и отвъд“ – Илияна Димитрова разказва за нейното JOURNEYversity и фрийстайл сноуборда
„Lords of the boards“ – Да живеем като сноубордисти. Фрийстайл или как трудностите да ти носят удоволствие. FRAGMENTS през погледа на журналиста Ивайло Стоименов

Повече за инициативата JOURNEYversity тук.

Red Bull JOURNEYversity: Фрийстайл сноуборд сесия

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.