За снега и отвъд

0
 

Сподели

Shares

На 23 и 24 януари Ред Бул и екипът на списание 360° въведоха 14 журналисти, фотографи и оператори в света на фрийстайл сноубординга. Поводът беше първото по рода си събитие за България Red Bull FRAGMENTS, което беше съчетано със зимното издание на приключенския университет Red Bull JOURNEYversity. В Боровец, пред хотел „Рила“, 51 карачи премериха уменията си на една от най-креативно изгражданите платформи не само за страната, но и за цяла Европа.

Илияна Димитрова
Илияна Димитрова

В тази обстановка, след като преминаха обучение от про-тата от Filmaholics, Whiteroom, Ред Бул и списание 360°, 14-те участници в JOURNEYversity нагазиха във фрийстайла, отразявайки събитието. Един от репортажите, които се получиха в резултат от приключенския университет, е на Илияна Димитрова. Ето как изглеждат фрийстайл сноубординга и участниците във FRAGMENTS през нейните очи.

Райдър: Борислав Стоянов - Бобчо. Снимка: Яне Голев, Red Bull JOURNEYversity
Сноубордист: Борислав Стоянов – Бобчо. Снимка: Яне Голев, Red Bull JOURNEYversity

– Ти как си със снега?
– Нямам нищо против да вали…

Така започна „интервюто” за Red Bull JOURNEYversity3 – приключенския „университет“ за журналисти, фотографи и филммейкъри, които да станат част от Red Bull FRAGMENTS. Събитието, събрало на една „сцена“ в Боровец най-добрите български и европейски сноубордисти.

Сега обаче въпросите не задавах аз, а симпатягите от списание 360°, защото „университетът“ среща само избрани „студенти“ с този екстремен свят. Добре че „изпитващите“ вече ме познаваха от месеците преследване на фотографи и пътешественици, които им предлагах за герои на техните страници. Иначе уверенията, че бих участвала, щом само ще се гледа и няма опасност да си счупя нещо, едва ли биха ми спечелили място в приключението.

Red Bull FRAGMENTS
На страта. Снимка: Яне Голев, Red Bull JOURNEYversity

Оказа се, че опасност има. И то не една. Появиха се още щом стигнахме до снега и хората, които с лекота го превръщаха в предизвикателство, удоволствие и адреналин. Опасността цялата тази магия на 360, че и на доста повече градуса, да ти влезе под кожата, да поискаш да разбереш как се случва, как едни наглед вглъбени и уравновесени хора се превръщат в снежни торпеда, щом докоснат дъската, откъде вадят силата и мотивацията си, и защо изглеждат така, сякаш никога и за нищо на света не биха се отказали от полетите си в снега. Иначе казано – от сноуборда, свободен стил, от тези осем уреда, една дъска и въображение до небето.

Фрийстайл сноуборд събитието на сезона събра именно такива хора. То се проведе на 24 януари. 51 участници показаха на какво са способни върху специално конструираното трасе на Red Bull, разположено срещу хотел „Рила” в Боровец: две линии с по осем и пет уреда, класически „stairs сетъп” и високоскоростна секция. До финала стигнаха 20-те най-добри карачи.

Ето какво разкриха за страстта, адреналина и мотивацията си някои от най-смелите на снега и един от тези, които ги оцениха.

Жига Раковец
Жига Раковец. Снимка: Емона Цончева, Red Bull JOURNEYversity

Жига Раковец – фрийстайл сноубордист, специална награда за най-добър трик
Бил съм на много подобни събития преди, но не мога да сравня Red Bull FRAGMENTS с никое от тях. Може би с последното в Red Bull the Station в Германия, където ще отиде и големият победител от това състезание. Но тук, в България, нивото е много, много високо. Аз съм от Словения, всички бяха много мили и ме посрещнаха страхотно. Наистина ми хареса паркът в Боровец. А трасето в стил „градска среда”… иска ми се да имаме такова един ден в нашата страна, толкова е добро! Мисля, че направих най-смелия си трик до момента тук. Полетях наистина нависоко, а и приземяването не беше никак лесно. Доста лудо!

Димитър Чокоев-Джими
Димитър Чокоев-Джими. Снимка: Яне Голев, Red Bull JOURNEYversity

Димитър Чокоев-Джими – фрийстайл сноубордист, награда за най-креативна линия
Паркът е невероятен! За първи път правят толкова добър парк в България за Jam session rail състезание. Дори може би е един от най-добрите такива, изграждани в Европа. Всички сме много доволни и приятно изненадани от работата, която са свършили момчетата от Snow Park Borosport. И се надяваме всяка следваща година да се развиват все повече.

Борислав Стоянов-Бобчо и Марко Грилч. Снимка: Емона Цончева, Red Bull JOURNEYversity
Борислав Стоянов-Бобчо и Марко Грилч. Снимка: Емона Цончева, Red Bull JOURNEYversity

Изток Шуматич – съдия
Има различни критерии като трудност на триковете, изпълнение, разнообразие, рисковете, които определени сноубордисти поемат на трасето. Всичко това има значение за оценяването. Тук видях много добро ниво на каране. Особено от наградените. Впечатлен съм от няколко българи – Георги Георгиев (мисля, че остана на четвърто място) и Димитър Чокоев (с най-креативната линия). Определено имаше много добри сноубордисти, както от България, така и от чужбина.

FRAGMENTS
Снимка: Емона Цончева, Red Bull JOURNEYversity

МОТИВАЦИЯТА

Жига Раковец
Трудно е да бъдеш професионален сноубордист в днешно време. Ето, аз тренирам, но не съм професионалист. На 25 години съм, уча мениджмънт и работя по един сайт. Въпреки това за мен фрийстайл сноубордът е повече от хоби, нещо като начин на живот. Не знам защо толкова ми харесва. Обичам да научавам и правя нови неща. Това ме мотивира да искам още.

Димитър Чокоев
Как се подготвя човек ли? Трябва да си карал малко повече… Аз съм на 27 години, карам от 10-годишен. Преди се занимавах професионално, но спрях преди шест години. В интерес на истината, днес за пръв път се качвам в планината тази зима. Заради настроението и адреналина, изведнъж много бързо си припомних как се случват нещата. Иначе искам да карам самолети. Пилот съм, гражданска авиация. Но винаги ще се спускам за удоволствие. Там няма адреналин, тръпката е тук, на трасето.

Изток Шуматич
Да си съдия е трудно, но свикваш. Знаеш, че винаги ще има някой недоволен, но в крайна сметка това е твоето решение. Аз също съм карал сноуборд. Сега съм на 38 години, вече не правя големи скокове и трикове, но знам каква е техниката на изпълнение. А също съм и треньор по сноуборд и ми е ясно как се случва всичко.

FRAGMENTS
Снимка: Ванчела Митова, Red Bull JOURNEYversity

РИСКОВЕТЕ

Жига Раковец
Рисковете понякога нямат нищо общо с трасето. Ето, първото нещо, което направих след спускането, беше да си разтворя лекарството. Дойдох болен в България.

Димитър Чокоев
Рискът е нещо относително. В интерес на истината, със сноуборд само веднъж съм си чупил ръката. Днес не съм предприемал рискови начинания.

Изток Шуматич
Не мисля, че има някакъв конкретен физически риск в съдийството. Но трябва да съм съсредоточен през цялото време. Виждам всички добри, но и всички лоши попадения в изпълнението на триковете. Трябва да давам точната оценка на добрите. Рискове може би има в началото, когато се захващаш със съдийството, но с опита те намаляват.

FRAGMENTS
Снимка: Емона Цончева, Red Bull JOURNEYversity

Red Bull JOURNEYversity – мисли извън кадър

Фотографите: Ах, тази мъгла! Дано да се вдигне до утре…

Филммейкърите: Хайде да сформираме екипи, как ще го снимаме цялото това нещо сами!

Екипът на Red Bull: Имаме камери навсякъде по трасето, прелитат и се приземяват състезатели. Внимавайте къде ходите! И, моля ви, не пишете как най-бързият победил. Това е фрийстайл!

Журналистите: Как да го напиша така, че да не звучи банално?!

Още от FRAGMENTS и участниците в Red Bull JOURNEYversity, но в текст и снимки:
„Бобчо & The Legends“ – 13-годишният Борислав Стоянов не само се класира на финала на фристайл сноуборд състезанието Red Bull FRAGMENTS, но получи и специална награда от легендата Марко Грилч. Историята му разказва Ивайло Стоименов
„За падането и ставането“ – една история за фрийстайла, сноуборда, падането и ставането, разказана от журналиста-пиател-художник Стефан Стефанов
„Lords of the boards“ – Да живеем като сноубордисти. Фрийстайл или как трудностите да ти носят удоволствие. FRAGMENTS през погледа на журналиста Ивайло Стоименов

Повече за инициативата JOURNEYversity тук.

Red Bull JOURNEYversity: Фрийстайл сноуборд сесия

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.