Топ 10 кану-каяк истории на 2014-а

0
 

Сподели

Shares

За българската демокрация не знаем, но за световния кану-каяк 2014-а беше една добра година. Смели хора се спускаха от високо, гребяха надалеч и дори се срещаха с китове. Вижте най-любопитните истории в спорта за изминалата година.

Топ 10 кану-каяк истории на 2014-а

10. Далечни подвизи

Всъщност, десетото място е поделено между две еднакво далечни експедиции. Първата е на четири жени – Амбър Валенти, Бека Денис, Сабра Пурди и Кристъл Райт, които се впуснаха в над 4000 километрово пътуване с каяци по река Амур в Азия. Втората – 1100-километровото пътешествие с канута, този път на четирима мъже – Дейвид Хартман, Адам Бийлър, Мат Пърпик и Райън „Турбо“ Форсайт, из канадския щат Онтарио.

Топ 10 кану-каяк истории на 2014-а - Даниел Фокс
Снимка: Daniel Fox

9. Даниел Фокс се разминава на косъм

През септември пътешествието с каяк на канадския приключенски фотограф Даниел Фокс от Британска Колумбия до Сан Франциско завърши с разбит от огромни вълни каяк при опита му да се измъкне от океана след падането на нощта.

Топ 10 кану-каяк истории на 2014-а
8. С кану по Рио Рузвелт

В началото на миналото лято кануистите Дейв Фриймън и Пол Шърк гребяха из Амазония като повторение на експедицията на бившия американски президент и изследовател Теодор Рузвелт от 1914 г. по „Реката на съмнението“, сега известна като река Рузвелт.

Топ 10 кану-каяк истории на 2014-а - Сара Оутън
Сара Оутън обикаля света с каяк, гребна лодка и колело. Снимка: www.sarahouten.com

7. Пресичането на Алеутските острови

На британската околосветска пътешественичка Сара Оутън и нейната треньорка по каяк Джъстийн Кърджинвън им се наложи да пресекат веригата на Алеутските острови в Северния Пасифик по цялата ѝ дължина, за да стигнат до Северна Америка, откъдето Оутън да продължи обиколката си на планетата с колело.

Топ 10 кану-каяк истории на 2014-а - Джон Неслър
Снимка: Rob Goodell

6. Сам в Гранд Каньон

Каякарът Джон Неслър осъществи 27-дневно соло пътуване по река Колорадо, включително по цялата дължина на една от най-известните природни забележителности в света – Гранд Каньон.

Ерик Вайхенмайер и Лони Бедуел
5. Незрящите каякари

По същите бързеи се спуснаха и каякарите Ерик Вайхенмайер и Лони Бедуел. Разликата е, че те двамата са незрящи.

Топ 10 кану-каяк истории на 2014-а
Снимка: nancie Battaglia

4. Световен рекорд за най-голям каяк сал

На 13-и септември организацията „Една квадратна миля надежда“ постави в езеро до град Инлет, САЩ световен рекорд за най-голям сал, направен от долепени едно до друго канута и каяци. „Гинес“ съобщи, че общият им брой е бил 3150. Цялата тази работа обаче не е самоцелна, а доведе до събирането на над 100 000 долара за борба с рака на гърдата.

Александер Доба. Снимка: Nicola Muirhead
Александер Доба. Снимка: Nicola Muirhead

3. Доба се добра

Бронзовият медал е за 67-годишния полски суперкаякар Александър Доба, който прекоси Атлантическия океан от Лисабон до Флорида (8600 км). Насред океана Доба отказа помощ от преминаващ танкер.

Топ 10 кану-каяк истории на 2014-а
2. Кану рекорд на водопад

На 8-и април Брад Макмилън се спусна с кануто си от 21-метровия водопад Десото в Щатите и така подобри световния рекорд в тази дисциплина.

1. Каякари карат китове

Ето на това му се вика „близки срещи от каякарския вид“. Баща и дъщеря, каращи каяк до брега на Пуерто Мадрин, Аржентина, срещнаха през юли двойка атлантически южни китове. Вижте как един от 40-тонните гиганти изплува под каяка и „повози“ гребците.
Човек би казал „горкият кит“, но той самият не изглежда да има нещо против.

Боян Николов, „Crossing Three seas“

Няма как такава класация да мине и без българско участие. През 2014-а проследихме тежкото плаване на Боян Николов, който премина успешно през три морета, сам, без придружаващ транспорт и в изключително тежки условия. Проектът му, логично, беше озаглавен „Crossing Three seas“. Дестинацията Силистра-Резово, Александруполис-Игуменица отне на каякара малко повече от 2 месеца. Условията, в които премина „Crossing Three seas“, бяха изключително тежки като време – чести бури, насрещен вятър, високи вълни. Въпреки това Боян успя и съвсем справедливо намира място сред каяк историите на 2014-а. Повече за предизвикателството, което си постави той, можете да научите тук.

Crossing Three seas

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.