Емилия Бегунова за реките и рафтинга

 
0

Сподели

0Shares
0 0

Емилия Бегунова е Председател на Българската рафтинг федерация и е в Борда на директорите на Международната рафтинг федерация. Занимава се с рафтинг от над 12 години и работи за развитието и популяризирането му в България.

Емилия Бегунова

Тя е сред хората, които решиха да се включат в дискусията за реките, която беше инициирана покрай прожекциите на филма на Patagonia “DamNation”. Свързахме се с Емилия, за да поговорим с нея за рафтинга и състоянието на българските реки в момента, както и за добрите примери и “DamNation”.

Емилия Бегунова

Какви са основните проблеми с реките, пред които се изправят хората, занимаващи се с рафтинг?
Основното е замърсяването. Реките са много красиви и много важни за нас. Те са нашият дом. И най-тъжното и непоносимо е, че са мръсни и водата и бреговете са накичени с боклуци от всякакво естество.

А в същото време, страната ни има ли потенциал за развитието на този спорт?
Да, определено страната ни има условия за развитието на този спорт, има прекрасни реки, бързеи и трасета с европейски мащаб.

Емилия Бегунова

Като човек, който активно се занимава с рафтинг и има наблюдения върху българските реки, какви измененията забелязваш в районите на преградените реки?
Реките са осакатени и не са същите в никакъв случай, променят се бързеите, трасета, ниво на водата безвъзвратно.

Как си представяш да изглеждат реките в България? Има ли добри примери наблизо, които да последваме?
Най-вече чисти, защото е най тъжно като гледаш как някой спира с колата и изхвърля боклука си в реката. Ужасно е това – хората да не пазят и да не се интересуват. Добри примери има навсякъде. Най-близкият, може би, е река Тара в Босна и Черна гора, където водата е прозрачно синя и се смята за една от най-чистите реки с Европа.

Емилия Бегунова

Ще ни кажеш ли малко повече за глобалното проучване на Световната федерация по рафтинг за най-застрашените реки, на които ще бъде отпуснато финансиране за трайно възстановяване?
Идеята е с проучването да се получи информация за застрашени реки в световен мащаб, както и за защитени такива с добри практики. Тази информация да бъде достъпна за всички и съответно да се помогне за възстановяването на силно заплашени и замърсени реки.

Какво мислиш за DamNation? Защо е толкова важен този филм?
Филмът е изключително въздействащ и актуален за нашите времена. Реките са наш дом и нашият живот и трябва да останат живи, нека не ги губим безвъзвратно.

Повече за “DamNation” можете да научите от тук.

DamNation на Patagonia

Сподели

0Shares
0 0

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.