Емилия Бегунова за реките и рафтинга

0
 

Сподели

Shares

Емилия Бегунова е Председател на Българската рафтинг федерация и е в Борда на директорите на Международната рафтинг федерация. Занимава се с рафтинг от над 12 години и работи за развитието и популяризирането му в България.

Емилия Бегунова

Тя е сред хората, които решиха да се включат в дискусията за реките, която беше инициирана покрай прожекциите на филма на Patagonia “DamNation”. Свързахме се с Емилия, за да поговорим с нея за рафтинга и състоянието на българските реки в момента, както и за добрите примери и “DamNation”.

Емилия Бегунова

Какви са основните проблеми с реките, пред които се изправят хората, занимаващи се с рафтинг?
Основното е замърсяването. Реките са много красиви и много важни за нас. Те са нашият дом. И най-тъжното и непоносимо е, че са мръсни и водата и бреговете са накичени с боклуци от всякакво естество.

А в същото време, страната ни има ли потенциал за развитието на този спорт?
Да, определено страната ни има условия за развитието на този спорт, има прекрасни реки, бързеи и трасета с европейски мащаб.

Емилия Бегунова

Като човек, който активно се занимава с рафтинг и има наблюдения върху българските реки, какви измененията забелязваш в районите на преградените реки?
Реките са осакатени и не са същите в никакъв случай, променят се бързеите, трасета, ниво на водата безвъзвратно.

Как си представяш да изглеждат реките в България? Има ли добри примери наблизо, които да последваме?
Най-вече чисти, защото е най тъжно като гледаш как някой спира с колата и изхвърля боклука си в реката. Ужасно е това – хората да не пазят и да не се интересуват. Добри примери има навсякъде. Най-близкият, може би, е река Тара в Босна и Черна гора, където водата е прозрачно синя и се смята за една от най-чистите реки с Европа.

Емилия Бегунова

Ще ни кажеш ли малко повече за глобалното проучване на Световната федерация по рафтинг за най-застрашените реки, на които ще бъде отпуснато финансиране за трайно възстановяване?
Идеята е с проучването да се получи информация за застрашени реки в световен мащаб, както и за защитени такива с добри практики. Тази информация да бъде достъпна за всички и съответно да се помогне за възстановяването на силно заплашени и замърсени реки.

Какво мислиш за DamNation? Защо е толкова важен този филм?
Филмът е изключително въздействащ и актуален за нашите времена. Реките са наш дом и нашият живот и трябва да останат живи, нека не ги губим безвъзвратно.

Повече за „DamNation“ можете да научите от тук.

DamNation на Patagonia

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.