Уникални еко хотели по света

0
 

Сподели

Shares

Тези места са се посветили на опазването на природното и културно наследство, но това не им пречи да предлагат на гостите си изключителни удобства и запомнящи се изживявания. Това не са просто хотели, разположени в красиви местности, а оживелите мечти на хора, за които грижата за околните екосистеми е въпрос на осъзнато желание.

Уникални екохотели - Kapari
Kapari Natural Resort, Санторини, Гърция

Създателите на Kapari са превърнали 300-годишните пещерни жилища на предшествениците си, разположени сред най-високите скали на Санторини, в уединено местенце, обединяващо модерния минималистичен стил и древните архитектурни традиции. Резултатът – впечатляващи тераси и балкони, каменни арки и варосани кътове.

Уникални екохотели - Kapari
„Капари“ е гръцката дума за каперси, които растат свободно на острова и са неотменна част от местната кухня. Семейният хотел също създава такова домашно усещане.
За построяването и вътрешната му украса са използвани традиционни материали. Повечето продукти за ресторанта на Kapari се отглеждат в близка биоферма. Датчици във всяка стая, заедно с помпена система на геотермална енергия, намаляват потреблението на електричество и топла вода.
Kapari се намира в тихото селце Имеровигли, на север от Фира, а всички части на острова са лесно достъпни. С едва 14 стаи, изключителни гледки към вулканичния кратер и сърдечен персонал, хотелът е интимна среща с най-доброто от Санторини.

Уникални екохотели - Tierra Patagonia
Tierra Patagonia Hotel & Spa, Патагония, Чили

Заобикалящата среда на хотела трудно може да бъде по-величествена – кацнал е на скала на езерото Сармиенто, а огромните прозорци разкриват гледки към назъбените върхове на Националния парк „Торес дел Пайне“. Биосферният резерват на ЮНЕСКО започва буквално от вратата на Tierra Patagonia и изследването му си е задължителна част от посещението тук. Можете да посетите на кон гаучос в техните ранчота, да скитате из околните пасища, да ходите в планината или дори върху глетчер.

Уникални екохотели - Tierra Patagonia
Tierra Patagonia изглежда като естествена част от пейзажа. Архитектурният му стил напомня този на местното племе техуелче. В строежа на хотела са използвани уменията на чилийските занаятчии и естествени материали като местното дърво ленга, добивано по природосъобразен начин. Дори и в постоянно променящия се климат на Патагония, сградата минимизира загубата на топлина и намалява консумацията на енергия. Месните диви животински видове, като гуанако (вид лама) и нанду (вид щраус) се смесват със свободно бродещите из ранчото коне и овце. Хотелът подкрепя и кампания по залесяване, имаща за цел засаждането на 1 милион дървета в Чилийска Патагония.

Уникални екохотели - Rubondo
Rubondo Island Camp, Национален парк „Рубондо Айлънд“, Танзания

Второто най-голямо сладководно езеро в света – Виктория, се разпростира в три страни на Източна Африка. Едно от най-големите му богатства е Националният парк „Рубондо Айлънд“ – най-големият островен парк в Африка. Разнообразието от хабитати и диви животни тук е огромно, а най-добрия достъп до тях дава разположеният на брега на езерото Rubondo Island Camp. Малцина са виждали тази част от Танзания, в която слонове се пръскат с вода в плитчините на границата със субтропични гори, огромният нилски костур пълни дълбините на езерото, а антилопите ситатунга се стрелкат из папратовите блата. Лагерът има само 8 ръчноизработени шалета, но за сметка на това – огромен избор от сафарита. Гостите разкриват тайните на парка в лодки, пеша или в открити джипове. Една от изненадите е популацията от шимпанзета, доведени за първи път през 60-те, когато учените заселват тук маймуни, спасени от европейски зоопаркове и циркове.
Уникални екохотели - Rubondo
Rubondo Island Camp е единственото постоянно човешко присъствие на острова и персоналът изключително внимава за въздействието на лагера върху чувствителната околна среда. Няколко системи водят до намаляване на консумацията на вода – дъждовната вода, а понякога дори и отпадните води влизат в употреба. Основният източник, разбира се е самото езеро. Използват се метални контейнери за многократна употреба вместо пластмасови бутилки, естествени системи за охлаждане вместо климатици, а органичните кухненски отпадъци се компостират.

Rubondo подпомага много природозащитни инициативи: намаляване на обезлесяването и бракониерството, повторно заселване на местни животински видове, насърчаване на природосъобразни рибарски практики.

ВИЖ ОЩЕ: Бъдещето на туризма – курорт от плаващи острови

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.