Маршрути: Мароко

0
 

Сподели

Shares

Оградени със стени села с глинени къщи, богато орнаментирани дворци с величествени, покрити с мозайки порти, шарени пазари с купища екзотични подправки, берберски семейства, живеещи както преди векове във високи планини – всичко това е Мароко. Какво си заслужава да видите в тази пленителна страна?

Маршрути: Мароко - Фес
Медината (старият град) на Фес

Фес

Поскитайките из лабиринта от тесни улички на стария град Фес ел Бали и зарадвайте сетивата си с ярките цветове и омайващите аромати на покритите му пазари. Сергиите и занаятчийските дюкяни са по арабски оживени. Вижте галериите на най-стария непрекъснато действащ университет в света – „Ал-Карауин“.

Маршрути: Мароко - Фес
Университетът „Ал-Карауин“

Пълен контраст с теснотията на Фес ел Бали предлагат площадите и дворците на Фес ел Ждид (Новия Фес) – квартал, построен от династията на Маринидите през 13-и век. Кралският дворец е някогашното имперско седалище в града и впечатлява с пищния си вход. Качете се на стените на стария град за поглед от високо, а по пътя спрете при Синята порта, за да разгледате сложните ѝ мозайки.

Маршрути: Мароко - Мекнес/Волубилис
Римска мозайка във Волубилис

Мекнес

Имперската столица на Мароко от 17-и век предлага величествени порти и мавзолеи. Точно до града са руините на древния финикийски и римски град Волубилис. Изящните му мозаечни подове от 3 в. пр. Хр. са добре запазени.

Маршрути: Мароко - Рабат
Казбата Уадая

Рабат

В столицата минете през зрелищната мавърска порта на разположената до океана казба (крепост) Уадая и продължете към мраморния мавзолей на Мохамед V.

Маршрути: Мароко - Рабат
Мавзолеят на Мохамед V

Атласките планини

Ако бюджетът ви го позволява, преспете в Kasbah du Toubkal – хотел, построен от руините на средновековна казба в подножието на най-високия връх в Северна Африка – Тубкал (4167). Хотелът е идеална изходна точка за изкачване на върха и трекинг в района, изпъстрен с обширни плата, прорязани от дълбоки дефилета, водопади и високи скали. Предлагат се и гидове, а в ресторанта можете да опитате традиционни местни специалитети. Разгледайте и близкото берберско село Имлил.

Маршрути: Мароко - Атласки планини
Връх Тубкал

Аит Бен Хаду

С кирпичените си сгради средновековното укрепено селище е послужило за естествен декор на много холивудски филми. По пътя натам минете през каньоните на Атласките планини до оцветената в розово казба Телует, разположена на вековния път на керваните между Маракеш и Сахара.

Маршрути: Мароко - Маракеш
Площад „Джемаа ел-Фна“

Маракеш

Градът все още пази атмосферата на културен кръстопът, смесващ берберски, африкански, средиземноморски и арабски влияния. Изгубете се в скритите занаятчийски кварталчета и сукове (открити пазари). На главния площад „Джемаа ел-Фна“ послушайте разказвачите на истории (няма да ги разбирате, но си заслужава), погледайте гълтачите на огън и укротителите на змии.

Маршрути: Мароко - Маракеш
Портата Баб Агнау

Разходете се из пищните колонади и дворове на двореца Бахия. Внушителната порта Баб Агнау служи за вход на кралската казба. Завършете деня си в градините „Мажорел“, пазещи колекция екзотични растения около елегантни езера и колоритна вила в стил ар деко.

ВИЖ ОЩЕ гледки от Мароко тук.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.