Раздвижване на реки и мисли с DamNation

0
 

Сподели

Shares

DamNation на Patagonia

Докато някой строи нови ВЕЦ-ове, друг ги руши. Мястото на тези остарели технологии и цената на незастроената природа – това са само част от темите, които засяга новият филм на Patagonia, озаглавен DamNation.

След пълната зала, размислите, дискусиите и емоциите, които предизвика премиерата, ето че идва ред и на втората прожекция на филмовия шедьовър на Patagonia. Ако искате пред очите ви да се взривят язовирни стени, а в главите ви да потекат бурни реки от мисли за природата, датата е 29-ти януари, часът 20 вечерта, а мястото – кино Люмиер.

DamNation

И ако можем да перефразираме един от героите на DamNation – реките за Земята са като кръвта за човека, ако спре движението, умира. Този филм определено раздвижва – реки, кръв, мозъчни клетки, вдъхновение.

Филмът e отличен с 11 награди от 9 специализирани филмови фестивала за планинарство, околна среда и зелени инициативи. Той е продуциран от култовата компания Patagonia, заслужила глобална слава заради своите нестандартни екологични практики и висококачествени продукти.

Емилия Бегунова от Българска федерация по рафтинг и Тихомир Стефанов, специалист по свободни риби от Национален природонаучен музей, се присъединяват към дискусията за опазване на последните естествени реки в България, инициирана по време на премиерата на документалния филм DamNation преди две седмици. Двамата гостуват за втората прожекция на 29 януари.

Емилия Бегунова ще сподели наблюденията си върху измененията на преградените реки и замърсяването им с технически отпадъци, както и какви са трудностите пред развитието на рафтинга в условия на изкуствено задържани от водноелектрическите съоръжения реки. Като член и на Световната федерация по рафтинг, тя ще разкаже и за глобалното проучване на организацията за най-застрашените реки, на които ще бъде отпуснато финансиране за трайно възстановяване.

Заедно с тях за състоянието на българските реки ще говори Владимир Иванов от WWF, инициатор на кампанията за опазване на рекитеи Димитър Куманов от риболовен клуб „Балканка“, в чиито фокус е нарушеното биоразнообразие в реките и усилията на рибарите за възстановяването им. За посланията на Patagonia и как те са претворени в DamNation, ще говори Тино Василев от магазини „Стената“, официален представител на компанията за България.

Предвид наболялата тема за реките в глобален план и запитванията от градове извън столицата, вече се планират прожекции на DamNation в цялата страна. Сред първите населени места, които ще могат да се насладят на филма и да вземат отношение по проблема, са жителите на Пловдив, Варна и Бургас. Както и на събитията в София, предвидени са участия на специални гости – експерти, жители на засегнати райони и представители на местни сдружения и НПО. Подробности ще бъдат разкрити съвсем скоро.

Билети: 10 лв.
Предварителна продажба: от магазини Стената
На място: касата на кино „Люмиер“

DamNation се прожектира и в партньорство със световната природозащитната организация WWF, чиято актуална кампания за опазване на реките цели именно съхраняване и възстановяване на естествените реки в България. Научете повече за кампанията и се подпишете в подкрепа на реките тук.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.