Фрийстайл сноуборд фрагментите се събраха в Боровец

0
 

Сподели

Shares

На 24-ти януари в Боровец се проведе първото за България състезание по фрийстайл сноуборд от типа „rail jam/jib”. Red Bull FRAGMENTS събра на едно място 51 карачи, които премериха уменията си на една от най-креативно изгражданите платформи не само за България, но и за цяла Европа, както казаха много от чуждестранните сноуборсити.

Снимка: Емона Цончева, Red Bull JOURNEYversity
Снимка: Емона Цончева, Red Bull JOURNEYversity

Специалното трасе пред хотел “Рила” в Боровец се превърна в арена за фрийстайл сноубордисти от Словения, Австрия, Германия, Хърватска и, разбира се, България, които показаха интересни линии и трикове и събраха овациите на публика и жури. Red Bull FRAGMENTS с разчупеното си трасе даде възможност за многобройни комбинации от трикове, както никога досега: две секции с по осем и пет уреда, събрани в един класически „stairs сетъп“ и една високоскоростна секция. В ролята на оценяващи бяха не кои да са, я някои от най-добрите в този спорт на европейско ниво – словенците Изток Суматич, Марко Грилч-Грило и Иван Иванов-Кебапа.

Съдиите - Марко Грилч и Изток Суматич. СНимка: Яне Голев, Red Bull JOURNEYversity
Съдиите – Марко Грилч и Изток Суматич. Снимка: Яне Голев, Red Bull JOURNEYversity

До финала бяха допуснати 20-те най-добри карачи, които демонстрираха освен техническите си способности и въображение. Критериите за оценяване бяха комплексни: сложност, цялостно изпълнение, разнообразие, прогресия, креативност и техника. Форматът на събитието позволява всеки състезател сам да избира броя и сложността на линиите си – кога, колко и какви „трикове“ да извърши в определената времева рамка на сесията, без фиксиран стартов ред. Зад уникалната комбинация от рейлове, wallride-и и стълби стоят A team, които се погрижиха за изготвянето на трасе от световно ниво, заедно с екипа на Промо парк Бороспорт, с главните „виновници“ – Кирил Гъстев и Лозьо Димитров.

Голямата награда на Red Bull Fragments – вълнуващо пътуване до Неселванг, Германия, спечели австриецът Марвин Шалмина. Той ще има възможността да разцепи един от най-впечатляващите джибърски проекти на Red Bull – Red Bull The Station. На второ място се класира сънародникът му Давид Штрубер и на трето място е Матич Заводник от Словения.

Победителят Марвин Шалмина. Снимка: Емона Цончева, Red Bull JOURNEYversity
Победителят Марвин Шалмина. Снимка: Емона Цончева, Red Bull JOURNEYversity

За най-добър трик, приза и наградата от Burton грабна словенецът Жига Раковец. Награда за „най-креативна линия“ от Animal бе присъдена на бивш състезател от националния ни отбор – Димитър Чокоев-Джими. Ето какво сподели първенецът на Red Bull FRAGMENTS: „Не е често срещано да има такъв добър сетъп. Най-специалното при него е, че можеш да караш на две нива, а във всички други състезания имаш само един скок или една възможност. Тук е много по-креативно и забавно! Със сигурност, това е нещо различно от всички други, които съм виждал“.

Снимка: Бранислав Бранков, Red Bull JOURNEYversity
Снимка: Бранислав Бранков, Red Bull JOURNEYversity

Извънредно признание от съдията Марко Грилч получи 13-годишният Борислав Стоянов-Бобчо. Той ще има възможността да участва в епизодите за фрийстайл сноуборд на Грило – #Grilosodes и ще замине за Словения на снимки през месец март тази година. Грилч е една от най-актуалните супер звезди на фристайл сноуборд сцената, а поредицата „Грилозоди“ се следи от над 250 000 негови почитатели от цял свят.

Борислав Стоянов-Бобчо и Марко Грилч. Снимка: Емона Цончева, Red Bull JOURNEYversity
Борислав Стоянов-Бобчо и Марко Грилч. Снимка: Емона Цончева, Red Bull JOURNEYversity

Ето какво разкриха за страстта, адреналина и мотивацията си някои от най-смелите на снега и един от тези, които ги оцениха:

Снимка: Ванчела Митова, Red Bull JOURNEYversity
Жига Раковец, който взе наградата за най-добър трик. Снимка: Ванчела Митова, Red Bull JOURNEYversity

Жига Раковец, Словения – фрийстайл сноубордист, специална награда за най-добър трик
„Бил съм на много подобни събития преди, но не мога да сравня Red Bull FRAGMENTS с никое от тях. Може би с последното в Red Bull the Station в Германия, където ще отиде и големият победител от това състезание. Но тук, в България, нивото е много, много високо. Аз съм от Словения, всички бяха много мили и ме посрещнаха страхотно. Наистина ми хареса паркът в Боровец. А трасето в стил „градска среда”… иска ми се да имаме такова един ден в нашата страна, толкова е добро! Мисля, че направих най-смелия си трик до момента тук. Полетях наистина нависоко, а и приземяването не беше никак лесно. Доста лудо!“

Димитър Чокоев-Джими. Снимка: Ванчела Митова, Red Bull JOURNEYversity
Димитър Чокоев-Джими. Снимка: Ванчела Митова, Red Bull JOURNEYversity

Димитър Чокоев-Джими, България – фрийстайл сноубордист, награда за най-креативна линия
„Паркът е невероятен! За първи път правят толкова добър парк в България за Jam session rail състезание. Дори може би е един от най-добрите такива, изграждани в Европа. Всички сме много доволни и приятно изненадани от работата, която са свършили момчетата от Snow Park Borosport. И се надяваме всяка следваща година да се развиват все повече.“

Изток Суматич (в средата). Снимка: Ванчела Митова, Red Bull JOURNEYversity
Изток Суматич (в средата). Снимка: Ванчела Митова, Red Bull JOURNEYversity

Изток Суматич, Словения – съдия
„Има различни критерии като трудност на триковете, изпълнение, разнообразие, и рисковете, които определени сноубордисти поемат на трасето. Всичко това има значение за оценяването. Тук видях много добро ниво на каране. Особено от наградените. Впечатлен съм от няколко българи – Георги Георгиев (мисля, че остана на четвърто място) и Димитър Чокоев (с най-креативната линия). Определено имаше много добри сноубордисти, както от България, така и от чужбина.“

Снимка: Емона Цончева, Red Bull JOURNEYversity
Снимка: Емона Цончева, Red Bull JOURNEYversity

По време на FRAGMENTS се случи още едно паралелно събитие – Red Bull JOURNEYversity. 14 журналисти, фотографи и оператори имаха възможността да навлязат в света на фрийстайл сноуборда със специален трейнинг, който Ред Бул, списание 360° и лектори от Filmaholix и Whiteroom осигуриха. Това беше третото издание на приключенския университет, за който 360° търсеше кандидати. Избраните участници имаха възможност да видят всички етапи на FRAGMENTS отблизо и да отразят събитието. Освен снимките им, които придружават този репортаж, очаквайте още текстове и видео от „студентите“ в Red Bull JOURNEYversity.

Повече за инициативата JOURNEYversity тук.

Red Bull JOURNEYversity: Фрийстайл сноуборд сесия

Това не е всичко от Red Bull FRAGMENTS – очаквайте още до края на зимния сезон. Трасето, част от Snowpark – Borosport, ще бъде променяно и достъпно за всички, които искат повече фрийстайл в дните си.

Снимка: Бранислав Бранков, Red Bull JOURNEYversity
Снимка: Бранислав Бранков, Red Bull JOURNEYversity

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.