Български катерачи с цели в Патагония

0
 

Сподели

Shares

Родните катерачи за пореден път доказват, че мечтите и амбициите им нямат граници. Обединени в експедицията „Патагония 2015 – Опашката на дракона“, представители на 5 наши клуба ще опитат в края на годината и началото на следващата да осъществят редица стенни изкачвания в алпийски/капсул стил в района на Патагония.

"Серо Торе" - свободното катерене на Дейвид Лама
Връх Серо Торе. Снимка: Outsideonline

„Патагония – 2015“ се организира от АК „Железник“, КЕС „Планински Ангели“, СК „Вертикален свят“, КСКЕС „Алтиус“ и АК „Планинец“, а в нея ще вземат участие Григор Вътев, Мартин Маровски, Виктор Варошкин, Тони Диков и Руслан Вакрилов.

Експедицията е насрочена за периода 1 декември 2015 – 1 февруари 2016 г., а кога точно българите ще атакуват отвесните кули ще зависи от прословутото нестабилно време в най-южната част на Южна Америка. Патагония е единствената тънка ивица земя на тази географска ширина и е почти постоянно брулена от ветровете на два океана, редовно достигащи скорост от над 200 км/ч. Това, заедно с близостта до Антарктида, прави местния климат изключително суров. Българите ще трябва да действат скоростно, защото отрязъците от хубаво време рядко надвишават 18 часа.

Серо Торе (3128 м).  Снимка: Григор Вътев
Серо Торе (3128 м). Снимка: Григор Вътев

Основните цели на експедицията са:
– Първо българско изкачване на Серо Торе (3128 м) – изключително сложен технически връх, с отвесни стени от над километър, светкавично променящи се условия и фирнован сняг, който се задържа по отвеса на стената.
– Първо българско изкачване по премиерна българска линия до върха на централната кула от групата Пaйнe или по някоя от сателитните скални игли в групата на Фиц Рой или Серо Торе – амбиция, чието осъществяване ще бъде крайъгълен камък в развитието на българския стенен алпинизъм и с отзвук в световната катерачна общност.

Останалите цели пред петимата са осъществяване на подготвителни изкачвания на върховете Агуха Стандард (2700 м) и Агуха Сент Екзюпери (2550 м) в алпийски стил.

Масивът Фиц Рой.  Снимка: Григор Вътев
Масивът Фиц Рой. Снимка: Григор Вътев

Експедицията е подкрепена от БФКА, Община Стара Загора, Pik 3000, Ek!p!rovka.com, Spotcheto, Marmot, Hraninvest-HMC AG, Fit & Shape и Go!Outdoor.

Ще следим развитието на „Патагония 2015 – Опашката на дракона“ отблизо и стискаме палци на момчетата, защото успехът на експедицията наистина ще остане в историята на българския алпинизъм и скално катерене. В момента този успех е силно зависим от навременното откриване на генерален спонсор, чиято съпричасност да опосредства подготовката и изпълнението на целите на екипа.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.