Американска мечта в приключенски стил

0
 

Сподели

Shares

Ясно е, че Бог е дал на Щатите прекрасна природа. Което пък естествено води след себе си отлични условия за всевъзможни спортове на открито. В тези три града обаче сякаш има по нещо за всеки приключенец, независимо дали се придвижва пеша, на колело или в лодка. Четете и спестявайте за адвенчър обиколка на родината на Барак Обама и Крис Шарма.

Американска мечта - Парк Сити
Снимка: www.adventurejay.com

Парк Сити, Юта

Парк Сити може и да е малък, но иначе е голямата работа. Това е един от най-богатите градове в САЩ, дом на три луксозни ски курорта, американския национален отбор по ски и кинофестивала „Сънданс“.
Ходене: Парк Сити е заобиколен от 560 км пътеки. Ако искате да прекарате цял ден в планината, насочете се към върховете Уасач. Започнете от началото на пътеката Аспен Гроув (романтичен превод – Трепетликова горичка) близо до ски курорта Сънданс и се изкачете до 3581-метровия връх Тимпаногос.
Колоездене: На маунтинбайкърите препоръчваме следния маршрут: трасето Робс, което се изкачва 500 метра до трасето Мид-маунтин, после прехвърляне към Ридж Кънектър и стръмно изкачване към трасето по билото на Уасач.
Катерене: 45-минутно пътуване по живописната магистрала Мирър Лейк ви отвежда до район за спортно катерене във високата планина Юинта, известен с по-ниските температури дори и в разгара на лятото, достъпните маршрути и планинските си езера.
Ски: Системата Раунд Вали предлага километри безплатни и поддържани трасета за ски бягане в класически и свободен стил, а и трите местни курорта за алпийски ски (Диър Вали, Парк Сити Маунтин Ризорт и Кениънс) са сред топ 20 в Америка. Уасач обаче примамва и с изобилна пудра и стръмни улеи.
Гребане: От средата на пролетта до началото на лятото в река Юинта може да се карат кану и каяк.
Любимото приключение на местните: Тур де Съдс, провеждано през септември, е лудо състезание за изкачване с маунтин байк, в което наградите се дават за най-добри костюми, а не за скорост.
Нещо, което посетителите не правят, а трябва: Каране на бобслей в Олимпийския парк. Ще се подложите на натоварване от 5 g, докато летите със 130 км/ч.

Американска мечта - Аспен
Снимка: Scott Markewitz, Aurora

Аспен, Колорадо

Четирите ски курорта на Аспен предлагат възможности за каране от световна класа. Местните обаче знаят, че снегът е само началото. Тук има безброй скали за катерене, едни от най-добрите условия за шосейно колоездене в страната, и река – Роринг Форк, която буквално пресича града. Но и това не е всичко. За малко градче (населението му е 6658 жители), Аспен си има всичко – храната и културата му съперничат на тези в най-големите и популярни градове по света.
Ходене: Пътеката Юти, разположена в покрайнините на града, се изкачва с над 300 метра само за километър и половина и завършва при скала с феноменална гледка към Аспен. За по дълъг преход продължете до върха на едноименната планина, често наричана и със старото ѝ име – Аякс.
Колоездене: Три от може би най-красивите маршрути за шосейно колоездене в света – Маруун Белс, Индипендънс Пас и този до Ашкрофт (изоставен миньорски град на около 3000 метра надморска височина), започват от самия град.
Катерене: Индипендънс Пас е мястото, с над 700 катерачни маршрута и боулдър проблеми, разхвърляни между Аспен и Туин Лейкс.
Ски: Скалистият район Елк Рейндж, заобикалящ Аспен, има осем върха над 4200 метра, по чиито склонове спускането е един път.
Гребане: Каяк или рафтинг по река Роринг Форк.
Любимите приключения на местните: През зимата – 64-километровото състезание по ски-алпинизъм Гранд Травърс в планините между Крестед Бют и Аспен. През лятото – преход от Аспен до Крестед Бют (между 18 и 26 километра, в зависимост от маршрута), нощувка и обратно.
Нещо, което посетителите не правят, а трябва: Пак същия преход. Хотел Limelight може да помогне с координацията и дори да осигури шатъл обратно до Аспен за тези, на които не им се връща пеша.

Американска мечта - Бойзи
Снимка: Jon Alm, Bruneau Dunes State Park

Бойзи, Айдахо

Аутдор приключенията в Бойзи могат да бъдат описани с три думи – достъпни, евтини и забавни. Разположеният на едноименната река град може да се похвали със зелен пояс, свързващ над 850 акра паркове и природни зони, както и с близката система Ридж ту Ривърс, предлагаща над 200 км пътеки за ходене и маунтин байк. Тук може да се практикува и всичко от водни спортове до ски.
Ходене: Тейбъл Рок – бърз преход с убийствени гледки към града, и Бойзи Грийнбелт – 40-километрова пътека покрай реката с множество места за плуване.
Колоездене: Само на няколко пресечки от местния капитолий (Бойзи е столицата на Айдахо) попадаш на яките трасета на вече споменатата зона Ридж ту Ривърс.
Катерене: Тренирайте в зала „Асана“ или на Блек Клифс – базалтови кули само на няколко километра от града.
Ски: Местните си харесват Богъс Бейсин, разположен на 33 километра от града, заради атмосферата, пудрата и нощното каране.
Гребане: Бойзи е близо до речната система Пайет, а това означава всичко от бързеи с топла вода, идеални за начинаещи каякари и семеен рафтинг, до 24 километра почти постоянен уайт уотър рафтинг от клас 5.
Любимите приключения на местните: Сърф и каяк в Речния парк на Бойзи и наблюдаване на зрелищните скокове на сьомгата, мигрираща нагоре по течението на река Самън през юни.
Нещо, което посетителите не правят, а трябва: Тубинг (возене в нещо като вътрешна гума на камион с форма на поничка, теглена от катер) или падълбординг (гребане прав с кану) в река Бойзи през горещите летни дни.

ВИЖ ОЩЕ: С палатка из националните паркове на САЩ – всичко, което трябва да знаете

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.