Сакар – земя на съкровища

0


Дата на събитието: 28.02.2015

Сподели

Shares

Изложбата „Сакар – земя на съкровища“ ще бъде в Свиленград до края на февруари. Нейното откриване беше на 15-ти януари в изложбената зала на Общински исторически музей Свиленград и провокира интерес сред разнообразен кръг от местните жители.

белошипа ветрушка
Снимка: Novosianie

След откриването организаторите от Зелени Балкани казаха: „Изключителен интерес предизвикаха макетите на белошипа ветрушка с реален размер и оцветяване, както и моделите на яйца, които са идентични копия на яйцата на редките птици. Белошипата ветуршка е едно от новооткритите съкровища на Сакар. След като през последните десетилетия редките птици бяха изчезнали от района, днес те отново могат бъдат наблюдавани в Защитена зона „Сакар“ – част от екологичната мрежа НАТУРА 2000. Завръщането на вида стана възможно благодарение на проекта на Зелени Балкани „Възстановяване на белошипата ветрушка“ LIFE11 NAT/BG/360, изпълняван с подкрепата на Програма LIFE на ЕС.
Не по-малко любопитство сред посетителите провокираха и таблата, представящи културно-историческите богатства на Сакар – скалните църкви, долмени, останки от старинни крепости и много други исторически паметници.
Фотосите със заровени в земята танкове и отбранителни съоръжения, гранични заграждения и бариери и богатото биологично разнообразие около тях истински напомниха на гостите, че районът е част и от инициативата Европейски Зелен пояс.“

Изложбата „Сакар – земя на съкровища“ се организира от Общински исторически музей Свиленград и Зелени Балкани в рамките на проект „Възстановяване на белошипата ветрушка“ и е изработена съвместно с Британско-българското дружество за приятелство и Сдружение „Маточина”.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.