Приключенец умора няма!

0
 

Сподели

Shares

Както вече стана дума, тази година анкетата на National Geographic за Приключенец на годината празнува 10-и юбилей. По този повод решихме да видим какви ги свършиха някои от предишните герои в класацията във времето след номинацията им. Така де, реномето трябва да се поддържа!

Приключенци - Килиан Жорнет
Снимка: Килиан Жорнет

Скайрънърът Килиан Жорнет

Приключенецът на годината за 2014-а продължи да поставя немислими скайрънинг рекорди за скорост с изкачването и слизането от 6168-метровия връх Маккинли за 11 часа и 48 минути – с 5 часа по-бързо от предишното най-добро време. Повечето хора изкачват най-високия връх на Северна Америка в рамките на 17-21-дневни експедиции…

С 22 часа, 41 минути и 33 секунди каталунецът счупи и рекорда на трасето на състезанието Хардрок 100, в което участниците тичат 100 мили из планината Сан Хуан в Колорадо при обща денивелация 10 361 метра. Следващи спирки: Елбрус, Аконкагуа, Еверест.

Повече за Килиан Жорнет вижте тук.

Приключенци - Алекс Хонолд
Снимка: Renan Ozturk

Соло катерачът Алекс Хонолд

„Винаги забравяш физическото неудобство толкова бързо“, казва Хонолд в края на филма The Sufferfest. С това болезнено име той и катерачът-филмейкър Сидър Райт озаглавиха приключението си от 2013-а, в което катереха соло всички върхове над 14 000 фута (4267 м) в Калифорния и се придвижваха между тях с колела.

Явно не им беше достатъчно, защото миналото лято отметнаха и Sufferfest 2, който включваше 3 седмици колоездене и катерене на 45 пустинни кули. Хонолд подобри рекорда за скорост на Тройната корона на Йосемити (като изкатери Ел Капитан, Полукупола и връх Уоткинс за по-малко от 19 часа), качи соло Ел Сендеро Луминосо в Ел Потреро Чико, Мексико – безпрецедентен по своята дължина и трудност за соло катерене маршрут, и освен това основа фондация на свое име, предлагаща финансова помощ на „организации, които правят положителна промяна в света.“

За друго екстремно постижение на Хонолд четете тук.

Приключенци - Дани Макаскил
Снимка: Fred Murray/Red Bull Content Pool

Трайъл колоездачът Дани Макаскил

През 1985-а дигата, предпазваща аржентинското туристическо село Епекуен се къса и мястото се оказва потопено под 10 метра солена вода. През 2009-а водата се отдръпва и разкрива ужасяващ пейзаж, който Дани Макаскил превръща в импровизиран велопарк за филма „Епекуен“.

Същата година Дани става професионалист и оттогава може да се похвали с три счупвания на ключицата, две – на стъпалата, скъсан менискус, скъсан диск в гърба и милиони гледания на клиповете му в YouTube. Декорите за последните му филми включват невероятно трудна линия на шотландския остров Скай и огромна реплика на детската му стая, пълна с мутирали гумени топки, карти за игра и Рубик куб.

Още за Дани – тук.

Кандидатите приключенци за 2014 г. можете да видите тук.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.