Историческото свободно изкачване на „Стената на зората“

0
 

Сподели

Shares

През 2015 г. американците Томи Колдуел и Кевин Йоргесън приключиха успешно опита си да прокарат изключително труден маршрут по „Стената на зората“ на 915-метровия скален монолит Ел Капитан в Националния парк „Йосемити“, Калифорния. Те са първите, които успяват да изкачат стената без използване на изкуствени опорни точки.

Свободно изкачване Ел Капитан - Томи Колдуел
Томи Колдуел на върха на Ел Капитан. Снимка: Bligh Gillies, Big Up Productions

Dawn Wall е най-стръмната, най-висока и най-гладка стена на скалното образувание и затова беше смятана за твърде тежка за свободно катерене. Нарича се така, защото именно на нея падат първите сутрешни лъчи, огряващи Ел Капитан.

Свободно изкачване Ел Капитан - Томи Колдуел
Колдуел на въже 15. Снимка: Brett Lowell, Big Up Productions

Преодоляването на 32-те въжета по маршрута (17 от които – със степен на трудност над 5.13a/7c+) отне на Колдуел и Йоргесън 19 дни, през които те спяха и се хранеха на платформи, осигурени към стената. На всеки няколко дни катерачите получаваха по въже провизии от приятелите си в подножието на скалата.

Свободно изкачване на Ел Капитан - Томи Колдуел, Кевин Джоргесън
Снимка: Corey Rich, Big Up Productions

Двамата изкачиха само за шест дни първите 14 въжета, сред които са и някои от най-трудните по целия маршрут. Две седмици след началото на приключението 36-годишният Колдуел вече беше преодолял 20 въжета и му оставаха сравнително по-леки секции. Шест години по-младият и значително по-неопитен на големи стени Йоргесън обаче зацикли на въже 15.

В продължение на 7 дни той падаше при всеки опит да го изкачи. Допълнителни проблеми създаваха пръстите му, нарязани от острите като бръснач хватки. Безуспешно катерачът покриваше раните си с лепенки, прикрепени с лепило. Но въпреки опасността скалата да бъде връхлетяна от атмосферен фронт, който да ги принуди да слязат, Колдуел реши да изчака партньора си. На 11-я опит Джоргенсън преодоля свободно кошмарното въже и вече нищо не спираше двамата към върха.

Свободно изкачване Ел Капитан - Кевин Джоргесън
Кевин Джоргесън маже лепенките с лепило за допълнителна устойчивост. Снимка: Corey Rich, Big Up Productions

Публиката обикновено разбира повече подробности и вижда кадри от успешните изкачвания, чак когато авторите им се завърнат от обекта. Премиерата на Колдуел и Йоргенсън обаче привлече освен вниманието на катерачния свят и небивал медиен интерес, а напредването им нагоре по-скалата беше документирано от фотограф, оператор и от самите катерачи, които редовно публикуваха в социалните мрежи новини за прогреса си. Финалната фаза на изкачването пък беше излъчвана на живо. На върха героите бяха посрещнати от приятели, роднини и репортери, стигнали там след 13-километров преход по обратната страна на планината. Дори Барак Обама поздрави в Туитър сънародниците си за успеха.

Свободно изкачване Ел Капитан - Томи Колдуел, Кевин Джоргесън
Снимка: Bligh Gillies, Big Up Productions

Томи Колдуел започва да се катери на 3-годишна възраст и става национален шампион на 16, когато му хрумва да участва в състезание, на което побеждава някои от най-добрите американски катерачи. Посвещава голяма част от професионалната си кариера на стотината катерачни маршрута по гранитните стени на Ел Капитан. 13 от маршрутите са за свободно катерене, а Колдуел е качил 11 от тях – абсолютен рекорд.

Свободно изкачване Ел Капитан - Томи Колдуел
Томи Колдуел. Снимка: Corey Rich, Aurora Photos

Преди 9 години се заражда и мечтата му за свободно изкачване на Стената на зората. Само набелязването на маршрута му отнема две години. В следващите 7 той тренира на всяко от въжетата отделно. През 2009-а към него се присъединява и Йоргесън. Двамата имат доста инциденти в опитите си да преодолеят маршрута. През 2011-а Джоргесън пада и разтяга тежко връзки в глезена. Две години по-късно Колдуел чупи ребро, а за капак правителството временно затваря всички национални паркове, което прави катеренето в Йосемити невъзможно.

На Колдуел неведнъж му се налага да преодолява екстремни предизвикателства и извън катерачните проекти. През 2001-а циркулярен трион отрязва по-голямата част от левия му показалец. Лекарите я пришиват обратно, но са убедени, че Колдуел никога повече няма да се катери, заради намалената подвижност на пръста. Това е достатъчно основание за Томи да отстрани с операция вече ненужния му показалец. Пет месеца по-късно той изкачва друг 915-метров маршрут по Ел Капитан за по-малко от 24 часа.

Свободно изкачване Ел Капитан - Томи Колдуел
Томи Колдуел на въже 16. Снимка: Corey Rich, Big Up Productions

На следващата година, по време на експедиция в Киргизстан, Колдуел и още трима катерачи са отвлечени от узбекски бунтовници, които 6 дни ги заплашват с разстрел, а нощем ги влачат из планините. Томи издебва момент, когато са оставени в компанията само на един похитител, и го блъсва от скалата. Катерачите бягат и намират свободата след почти 30-километров преход. Колдуел е смазан от мисълта, че е убил човек, но след година се разбира, че бунтовникът само се е изтърколил по стръмния склон и е оцелял.

„Откакто започнах да катеря преди 18 години, винаги съм се възщихавал на Томи“, казва прочутият соло-катерач Алекс Хонолд, също пробвал се на Стената на зората. „Той е най-добрият всестранен катерач в Щатите и един от най-добрите в света.“

С постиженията си Колдуел вдъхновява и сегашния си партньор в историческото изкачване. Кевин Йоргесън е известен като боулдър специалист, а Стената на зората е първият му маршрут със свободно катерене на Ел Кап, при това – най-трудният. И въпреки това – завършил с успех.

„За мен Стената на зората е идеалното място за някои от най-важните ценности, които искам да покажа на моя син Фиц,“ написа Колдуел в Instagram в навечерието на изкачването. „Оптимизъм, постоянство, отдаденост и важността на това да имаш големи мечти.“

Свободно изкачване Ел Капитан - Томи Колдуел
Дори и през януари калифорнийското слънце прави изкачването трудно, затова Колдуел (на снимката – на въже 16) и Джоргесън често катерят през нощта. Снимка: Corey Rich, Big Up Productions

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.