Революция в мембранните облекла

1
 

Сподели

Shares

Когато стане въпрос за планинска екипировка и особено за зимни спортове, повечето хора веднага се сещат за якета с Gore-Tex мембрани. Дали обаче технология като Gore-Tex, създадена още през 1969-та, е най-актуалното в момента, има ли по-добри настоящи решения или революцията в материите тепърва предстои?

Оказва се, че от изобретяването на Gore-Tex-а до днешни дни са се появявали забележителни като характеристики варианти. Повечето разработки са изградени на концепцията: мембрана между два слоя плат, или между слой плат и полиуретанова обвивка. Оттук идва и терминологията „3-слоен“ или „2.5-слоен“.

Малката компания Voormi от щата Колорадо е специализирана в направата и тестването на прототипни облекла за специфични нужди. Екипът започва нова разработка на технология, която представлява изтъкаване на функционална мембрана от влакна. Резултатът е монолитна структура, чиято повърхност може да се се променя по отношение на грапавост и релеф, като просто се вплитат допълнителни влакна, без да се използва лепило или наслояване. С други думи, получаване на еднослойна материя с функционалността на конвеционалните хардшел платове.

voormi-core-construction-tech

Повече информация за новата концепция за изработка на мембрана може да намерите тук.

Първата стъпка е направата на функционална мембрана със всички характеристики, дишане, водо- и ветро непропускливост, UV защита. Изгражда се възел, който излиза навън и обгръща „ядрото“. Следват няколко възможни технологични момента – напълното запечатване на повърхността или оставянето на дупки. Директорът Тим Смит описва иновативната конструкция на това „ядро“ като „рестартиращ бутон“ за индустрията. Ако новата технология за изработката на материя оправдае очакванията, това би променило концепцията за зимните облекла изцяло.

hero-fabrics

Докато в началото Voormi използват мерино вълна в сърцевината на тъканта, с времето идеята се изменя, като не се залага на конкретни материали, а по-скоро специфичен процес на изработка.

В момента има огромен избор на материя – вълна, памук, найлон и др. Съществуват различни видове функционални ядра, които могат да се използват за фундамент – изолационна вата, уиндстопър, текстилни материи, които притежават еластични свойства – много различни комбинации. Като завършек се добавят отвори или не, в зависимост от различните нива на протекция и потребителски нужди. На практика съществуват безброй варианти.

Революция в мембранните облекла

Представете си ветроустойчива мембрана, конструирана с вълнени влакна, за направата на лек, еднослоен пуловер, който служи като термобельо, но е с характеристики на уиндстопър. Друг вариант на Voormi е интегрирането на много тънък дрениращ слой от вътрешната част на вълнена материя. Допълнителен слой от найлонова тъкан отвън осигурява твърдост на повърхността. Резултатът не е просто вълнено-найлонова смесица, 80% вълна, 20% найлон, а един цялостен слой, включващ различни влакна, вплетени на определени места. Това е стъпка към модернизация в създаването на мембранна материя. Вместо слепянето на няколко различни слоя с индивидуални характеристики, се изграждане композитен слой, притежаващ всички качества наведнъж.

ВИЖ ОЩЕ „Мембраната: За какво ти е?!?“, за да си отговориш на фундаментални въпроси, свързани с мембранните дрехи

Революция в мембранните облекла

Сподели

Shares

1 коментар

  1. Да напишете и статия за японската мембраната Dermizax, за мен може би най-напредничава за момента.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.