„За Пирин“ – защото е важно

0
 

Сподели

Shares

Какво за мен е Пирин? Защо тази планина е уникална? Каква е моята лична история, свързана с нея? Защо е важно тя да бъде опазвана и как може това да се случи? Какво мога да направя?

Сигурно дори най-запалените планинари не си задават подобни въпроси. Една инициатива, наречена „Прозрачни планини“, обаче търси отговорите им в стремежа си да открие и вдъхнови повече хора с отговорно мислене към планината. В търсенето и вдъхновяването си те направиха видео, наречено „За Пирин“. В него накратко се представя инициативата „Прозрачни планини“ и някои от участниците й. Те споделят своите лични преживявания в Пирин, както и мнението си за начините, по които планината да бъде опазвана с с участието на всеки от нас.

Повече за създаването на видеото и идеята му разказват неговите инициатори от „Прозрачни планини“:

„През есента на 2014 г. решихме, че е крайно време да разкажем за нашата инициатива Прозрачни планини на повече хора. Не след дълго се появи и повод да измислим как точно да го направим. Това бяха Дните на предизвикателствата. Решението беше взето бързо – ще правим видео.

Веднага започнаха и въпросите: „Как за Прозрачни планини? Ще е сложно. Ще е скучно.”, „Ами бюджет?”, „А екип?”, „Кой ще участва?”. Относно бюджета беше ясно – имаме скромна сума, която вместо за стандартните брошури ще предложим на човек, който да ни подготви видеото. Въпросът беше дали някой ще се съгласи на такова малко възнаграждение. Със Симеон Цончев (Мони) от Моно Колектив се познаваме неотдавна, но той е от хората, които работят със сърцето си. И той не му мисли много и веднага се съгласи.

Желанието ни за самото видео беше накратко да разкажем кои сме и по възможно най-ясния начин да обясним защо е важно всеки да вземе участие в решаване на бъдещето на планините в България. Това беше трудна задача предвид факта, че работим с 18 нормативни документа, покриваме цяла Югозападна България и работим по различни теми като гори, реки и природни и национални паркове. Решихме да се подготвим с няколко въпроса и да се оставим участниците във видеото да ни водят.

Междувременно един от тези 18 документа – Плана за управление на Национален парк Пирин беше на дневен ред. В момента той се обновява и нашата работа е да се допитаме до всички вас и да внесем нашите граждански предложения. Тях можете да намерите тук. В този момент, някак естествено, избрахме да разкажем и за Пирин.

За участие в снимките поканихме различни хора – доброволци на Прозрачни планини, хора, които само бяха чували за нас, такива, които имат дългогодишен опит и връзка с Пирин планина и хора от екипа на инициативата. Разходихме се и до едно училище над София, където открихме Тео – момче на шест години, което дълго ни разказва за проблемите с изсичането на дърветата, изчезването на пчелите, как се появяват планините и други интересни истории.

На Дните на предизвикателствата представихме Прозрачни планини и се запознахме с много нови съмишленици. Поради липса на зимни кадри и време показахме видеото „За Пирин“ в лятната му версия. Малко преди Коледа се видяхме с нашия приятел Стоил Димитров от Биърдфрост Продъкшънс, който ни даде и зимните кадри. Оставаше само Мони да монтира зимната версия и вече бяхме напълно готови.“

Повече за „Прозрачни планини“ и възможоностите да подкрепите инициативата можете да научите от Prozrachniplanini.org.

За Пирин

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.