Лифтови неволи в медиите

0
 

Сподели

Shares

Прозрачни планини

„Прозрачни планини“ публикуваха свое становище по казуса за строеж на втори лифт над ски зона Банско:

По повод на зачестилите предавания и публикации в медиите (БНТ2, в-к Стандарт) с призиви за строеж на втори лифт над ски зоната Банско, бихме искали да припомним, че случващото се там е логичен резултат от неспазването на екологичното законодателство на страната и бездействието на отговорните институции по този казус. Опашките от недоволни клиенти на ски курорта се дължат преди всичко на системните нарушения, извършвани от община Банско и концесионера Юлен, които обаче все още остават несакционирани от екоминистерството.

Още през 2011 г. Министерство на околната среда и водите (МОСВ) доказа с геодезическо заснемане, че концесионерът ползва много по-голяма площ от договорената – 65 хектара. Тогава министър е Нона Караджова, която твърди, че въпреки че тази площ не влиза в договора по концесия, там няма незаконно изградени съоръжения.

Няколко години по-късно през 2013 г. тогавашния екоминистър Искра Михайлова признава, че в ски зона Банско има редица незаконни писти и въжени линии. В списък на незаконните обекти влизат например е 1.7 километровата писта „Плато 1“. Тя не фигурира нито в концесионния договор, нито в устройствения план на ски зоната от 2001 г., нито в неговото частично изменение. За ски писти „Шилигарник – 2“ и „Стражите“, и за лифта „Железен мост – Платото“ екоминистерството не разполага с никакви съгласувателни документи по Закона за опазване на околната среда и Закона за биологичното разнообразие, които са задължителни. И трите обекта не фигурират в първоначалния териториално устройствен план на ски зоната, послужил за основа на концесионния договор. Те са включени в изменението му от 2005 г., заменяйки други обекти в Териториално-устройствен план (ТУП). Действащият ски влек „паничка“ в местността „Чалин валог“ не фигурира никъде – нито в договора, нито в първоначалния ТУП, нито в спорната му актуализация от 2005 г. Министерството не разполага и с документи да е бил съгласуван. Освен тези обекти в ски зоната има няколко водохващания, които са в същата ситуация.

Цялата статия можете да прочетете в Prozrachniplanini.org.

Прозрачни планини

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.