DamNation и българската природозащита

0
 

Сподели

Shares

DamNation

Една от най-наболелите зелени теми в световен мащаб – опазването на реките – ще обедини представители на няколко природозащитни организации на 15 януари в кино „Люмиер“ за премиерата на документалния филм DamNation, продуциран от Patagonia. Филмът разглежда проблемите на реките и ефективните им решения в САЩ, и провокира сериозна дискусия за състоянието на реките в България. Прожекцията ще събере на едно място WWF, инициатор на кампанията за опазване на реките, с планинари, каякари, рибари, които заедно полагат усилия за спиране на унищожаването на последните естествени реки в България.

DamNation

Събитието на 15 януари ще бъде открито точно в 20 ч. с встъпителни думи за DamNation в перспективата на ценностите и мисията на Patagonia – от представителя на компанията за България Любомир Попйорданов от магазини „Стената“ и Маги Малеева от Gorichka.bg, издател на „Пусни народа ми да кара сърф“ (Ивон Шуинар, основател на Patagonia). Хората и реките или защо посланията на DamNation са важни за всички нас, ще сподели преди началото на филма Димитър Манев, председател на Българско каяк общество. Остана ли живот в българските реки и какво правят рибарите, за да го опазят, ще разкаже Димитър Куманов от риболовен клуб „Балканка“. Любомир Костадинов от WWF ще обърне внимание върху това, което превръща DamNation в различен и специален филм – за разлика от други документални продукции, той показва и решението, положителната развръзка – как животът може да се върне в реката.

DamNation

Големият интерес към DamNation наложи насрочването и на втора прожекция – на 29 януари, отново в кино Люмиер за всички, които не са успяли да закупят билети за премиерата.

 

С ярък и завладяващ кинематографичен стил, DamNation заслужено е едно от най-награждаваните природозащитни заглавия за 2014-та с цели 11 награди от 9 фестивала за планинарство, околна среда и зелени инициативи. DamNation не само показва постиженията във възстановяването на цели екосистеми и хабитатите на речни растителни и животински видове. Неговата заслуга е преди всичко в промяната на мисленето и цялостния светоглед на съвременния човек – от подчиняването на природата към осъзнаването ни като част от нея.

Премиерата на DamNation се осъществява в рамките на инициативите част от 10-годишнината на фестивала „Дни на предизвикателствата“ като това е само първото събитие от календара за 2015 на „Дните“ – най-големият български форум за екстремни спортове, екология и туризъм.

Билетите за DamNation са в предварителна продажба от магазини „Стената“ на цена 10 лв. На място ще могат да бъдат закупувани на касата на кино „Люмиер“.

DamNation на Patagonia

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.