DamNation и българската природозащита

 
0

Сподели

0Shares
0 0

DamNation

Една от най-наболелите зелени теми в световен мащаб – опазването на реките – ще обедини представители на няколко природозащитни организации на 15 януари в кино „Люмиер“ за премиерата на документалния филм DamNation, продуциран от Patagonia. Филмът разглежда проблемите на реките и ефективните им решения в САЩ, и провокира сериозна дискусия за състоянието на реките в България. Прожекцията ще събере на едно място WWF, инициатор на кампанията за опазване на реките, с планинари, каякари, рибари, които заедно полагат усилия за спиране на унищожаването на последните естествени реки в България.

DamNation

Събитието на 15 януари ще бъде открито точно в 20 ч. с встъпителни думи за DamNation в перспективата на ценностите и мисията на Patagonia – от представителя на компанията за България Любомир Попйорданов от магазини „Стената“ и Маги Малеева от Gorichka.bg, издател на „Пусни народа ми да кара сърф“ (Ивон Шуинар, основател на Patagonia). Хората и реките или защо посланията на DamNation са важни за всички нас, ще сподели преди началото на филма Димитър Манев, председател на Българско каяк общество. Остана ли живот в българските реки и какво правят рибарите, за да го опазят, ще разкаже Димитър Куманов от риболовен клуб “Балканка”. Любомир Костадинов от WWF ще обърне внимание върху това, което превръща DamNation в различен и специален филм – за разлика от други документални продукции, той показва и решението, положителната развръзка – как животът може да се върне в реката.

DamNation

Големият интерес към DamNation наложи насрочването и на втора прожекция – на 29 януари, отново в кино Люмиер за всички, които не са успяли да закупят билети за премиерата.

 

С ярък и завладяващ кинематографичен стил, DamNation заслужено е едно от най-награждаваните природозащитни заглавия за 2014-та с цели 11 награди от 9 фестивала за планинарство, околна среда и зелени инициативи. DamNation не само показва постиженията във възстановяването на цели екосистеми и хабитатите на речни растителни и животински видове. Неговата заслуга е преди всичко в промяната на мисленето и цялостния светоглед на съвременния човек – от подчиняването на природата към осъзнаването ни като част от нея.

Премиерата на DamNation се осъществява в рамките на инициативите част от 10-годишнината на фестивала „Дни на предизвикателствата“ като това е само първото събитие от календара за 2015 на „Дните“ – най-големият български форум за екстремни спортове, екология и туризъм.

Билетите за DamNation са в предварителна продажба от магазини „Стената“ на цена 10 лв. На място ще могат да бъдат закупувани на касата на кино „Люмиер“.

DamNation на Patagonia

Сподели

0Shares
0 0

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.