Стръмни склонове с Вивиен Бруше

0
 

Сподели

Shares

50% фрийрайд, 50% алпинизъм – или какво е да се изправиш пред 55 градуса наклон, и да пуснеш надолу, през очите на Вивиен Бруше, един от най-добрите в ските по стръмни склонове.

Стръмни склонове с Вивиан Бруше

Не че ските по стръмни склонове са нещо ново. Но т.нар. steep skiing е съвсем различно нещо. Ако си мислите, че сте спускали голям наклон – ами вижте какво пуска Вивиен и хайде пак да си говорим. Французинът не е от най-известните имена, даже много вероятно е да не сте го чували изобщо – но ако пуснете в google, и видите кадрите, заснети от Себастиен Монта-Росе с негово участие, ще разберете защо сме толкова ентусиазирани. Между фрийрайда и алпинизма – Вивиен определено успява да съчетае най-доброто от двата свята.

* И да знаете, по-добре не опитвайте това вкъщи, или на Тодорка, или където и да било.

Здравей Вивиен, благодарим ти за възможността да погледнем най-стръмните склонове през очите на един от най-добрите! Гледайки филми с твои спускания в интернет, всички бяхме нетърпеливи да разберем как по дяволите го правиш?
Ами просто обичам да карам ски, обичам планината, а всичко около мен е толкова голямо. Това е най-добрият микс между двете ми страсти, алпинизъм и ски.

Какво те привлече в спускането на стръмни склонове?
Обичам всичко, свързано със ски – от алпийските ски до стръмните склонове. Тъй като живея в Шамони, фрийрайдът бързо се превърна в ски туринг, а следващата стъпка бяха стръмните склонове.

Опиши ни с прости думи усещането да си на ръба?
Усещането е страхотно – да караш там, където преди това си се изкачвал, да почувстваш, че си успял да постигнеш нещо, за което си мечтал.

Със сигурност поне малко те е страх – как се справяш?
Опитвам се никога не се напъвам излишно. Но понякога, ако ме е страх, това е, защото не съм взел правилното решение. Опитвам се да анализирам всичко това, за да стана по-добър впоследствие.

Стръмни склонове с Вивиан Бруше

Какво те спира? Имаш ли граници?
Със сигурност имам граници. Трябва да съм много търпелив, за да открия добрите условия. А понякога това отнема години….

Колко градуса са достатъчни?
Стръмността не е от значение, мисля, че линията е най-важна. От върха до основата на върха, без да използвам въже. Но най-стръмният склон, който съм спускал, беше 55 градуса.

Това определено не е занимание за всеки, но кои са най-важните качества, които трябва да имаш?
Най-разнообразни. Като начало – трябва да си добър скиор и алпинист, да си търпелив и спокоен.

А относно екипировката – какво ти трябва?
Колкото по-малко нося, толкова съм по-щастлив. Но винаги имам комплект за безопасност и дълго въже, ако трябва да пускам рапел.

Разкажи ни малко повече за т.нар. dry-skiing?
Това е техника, при която караш върху скалите, не много по-различно от откатерване надолу със ските, без въже. Използваш цялото си тяло и се опитваш да използваш съпротивлението на планината.

Най-доброто място?
Шамони.

Какво му е толкова специалното на Шамони?
Това е като Дисниленд за планинари и скиори. Може да използваш условията на курорта, но и много бързо да стигнеш до супер диви места. Това е, което обичам най-много.

Как виждаш бъдещето на спусканията по стръмни склонове? Има ли шанс да стане популярен спорт – със състезания, про атлети и всичко това?
Не, в никакъв случай. Няма как да има състезания. Състезаваш се единствено със себе си, а останалите са извор на вдъхновение. Прекалено е трудно, условията са брутални…

Ами ти – как се виждаш в бъдеще?
Всичко е свързано със ските, защото това е голямата ми страст. Надявам се да съхраня удоволствието, което ми дава планината. Да продължа да се развивам и съвместно с някои марки да разработвам нови продукти.

Интервюто с Вивиен Бруше е част от брой ЗИМА 2014 на Списанието. Ако искате да се снабдите със стари броеве – свържете се с нас и ще ги получите на преференциална цена. Зима 2014

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.