„Керван Сарай”: Около света с кино за пътешественици

0


Дата на събитието: 15.01.2015

Сподели

Shares

От 15 януари до 1 февруари всички сме на „Керван Сарай” – около света с кино за пътешественици. За пореден път фестивалът за кино от Близкия изток и Северна Африка Sofia MENAR ще зарадва всички пристрастени към екзотичните пътешествия със селекцията „Керван Сарай”. Желаещите да обиколят света, макар и само на кино, ще имат възможността да го направят в залите на Дом на киното, Евро синема, Културен център G8 и Чешкия център. Очакват ни 5 заглавия за пътешественици.

„Керван Сарай”

Тест за издръжливост – Endure, (2014) 70’
Режисьор: Винсънт Макенти
През 2010 г. Лари и Кевин напускат работа и стягат багажа за голямата авантюра – 26 000км, 27 държави на 5 континента. Цели 11 месеца те са върху седалката на колело. Маршрутът е труден, понякога екстремен, а местата – необичайни, но вълнуващи – от Близкия изток, Индия и далечна Азия през Австралия, а после обратно до старата, близка, родна Европа.

Тест за издръжливост - Endure
„Тест за издръжливост“

Утре сме на друго място – Somewhere Else Tomorrow, (2013) 107′
Режисьор: Даниел Ринц
Той е наивен мечтател с налудничави хрумвания. Тръгва да обикаля света с мотор и живее от парите, които успява да изкара по пътя. Накрая открива нещо, което дори не е търсел. Историята на Даниел е уникална и не по план, но те потапя смело в живота на един млад авантюрист тръгнал на път, за да те срещне с непознати култури.

Шестата стъпка от пътуването – The Traveler’s 6th Degree , (2013) 117′
Режисьор: Никола Ганс
Никой не обича монотонното ежедневие, но повечето от нас цял живот не могат да избягат от еднообразието. И всичко това е защото не сте срещнали Грег. Философията на живота на Грег е пътят. Той разделя всяко пътуване на 5 стъпки. А до шестата не достигаш ти, тя достига до теб, след като си пътувал дълго. Шестата стъпка от пътуването или те отвежда до целта или те срива и те оставя там, докъдето си стигнал.

Шестата стъпка от пътуването
„Шестата стъпка от пътуването“

С трабант до края на света – Trabant at the End of the World, (2014) 90’
Режисьор: Дан Пршибан
„Когато има желание, има и начин“. Това е максимата, която следва Дан Пршибан и отново е готов да потегли по света, а неотклонно до него е символът на соца в ГДР – верният му трабант, който въпреки че е от картон, успява да издържи на изпитанията на пътя. След дългата обиколка из Африка, новото предизвикателство за тях е Южна Америка. Този път двата трабанта са в компанията на полски фиат и друга гордост на социализма – мотоциклет „Ява”. И така, до края на света.

Да спасим Папуа като я обходим пеша – Saving Papua by Not Cycling There, (2014), 85′
Режисьор: Флориан Августин
„В началото исках да мина целия път от Берлин до Западна Папуа, Индонезия на мотор и така да дам гласност на проблемите на джунглата и борбата за оцеляване на туземните племена в региона. Но в крайна сметка пътуването ми се превърна в 11-месечно приключение, едно пътуване през 11 държави и безброй пъти прибягване до план „Б“, Флориан Августин.

Повече за програмата на Sofia MENAR и киното за пътешественици „Керван Сарай” тук.

Менар

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.