СЕНЯ: Със ски из норвежкия север

0
 

Сподели

Shares

Остров Сеня (Senja) в северния край на Норвегия е едно от онези места, за които не би трябвало да се говори, а по-скоро да се пазят в тайна. Четох за Сеня накратко в списание, което се чете от “правилните” хора, и явно ще трябва да върна “услугата”, макар и след известни угризения, в друго подобно издание. Би било честно.

Наричат острова “Малката Норвегия” – сигурно защото събира в себе си почти всички уникални красоти, които може да откриете в тази невероятна страна. Далеч навътре в полярния кръг, Сеня е място не твърде документирано или популярно. Ако тръгнете натам със ски, дори и повечето норвежци ще ви попитат – “Сеня? А защо там?!?”. Приемете, че и те най-вероятно не са ходили там. Възможно е да откриете някой и друг маршрут в книга на норвежки, или кратък пост в интернет, но в общи линии това е всичко, което ще получите предварително.

Остров Сеня - със ски из норвежкия север

Денят е 1 май, кацаме в Тромс – най-северния “голям” град в тази част на Европа. Аз и Стамбето – предполагам, знаете всичко за нас, понеже вече сте чели разказа ни за “Проект Аляска” (брой Зима 2013 на 360) и сте гледали филма поне два-три пъти. Този път сме далеч по-сдържани, просто зарязваме българската пролет и се изсипваме тук без кой знае какви очаквания, и отчасти игнорирайки силата на норвежката крона на международните пазари. Тромс е забавно място, обградено с отлични и безкрайни планини и пълно със симпатични и спокойни хора. Изключвам от разговора прословутия и традиционен съботен запой, за който наистина е най-добре да не знаете, поне за момента.

Прехвърляме се на остров Kвалой (Kvaloy), посрещат ни мъгла, студ, съвсем прилични количества сняг и много следи от ски. Квалой е супер популярен, защото е само на 20 минути от Тромс, а скиорите в тази страна май са мнозинство. В 22 ч. хващаме последния ферибот за Сеня. Навън си е доста светло, слънцето по това време на годината залязва след полунощ, и изгрява пак някъде там. Така или иначе тъмно не става. Стъпваме на Сеня и поемаме към Мефиорд (Mefjord). Защо там? – не сме особено сигурни, но може би мястото ще става за ски. Караме по едно тясно пътче, минават няколко прави участъка, завои, после малък превал и… тогава го виждаме.

Остров Сеня - със ски из норвежкия север

Ако има някакъв студен рай на земята, той сигурно е тук. Безумни планини се врязват стръмно в кристалните води на морето, вълните се спират в пясъчни плажове, а облаците играят играта на сенки със северното слънце. Магия от скали, сняг, лед, вода и светлина отвъд всякакво въображение. Неща, които осмислят баналното “да ти спре дъха” или най-малкото те карат да отбиваш за снимки през 100 метра. Всяка секунда в този фиорд е различна, несравнима с предната, красива и уникална по свой собствен начин. Кара те да забравиш студа, вятъра или каквото и да било друго и в миг осъзнаваш, че това място е наистина твърде специално. Настаняваме се в нещо като рибарски мотел, вероятно единственият мотел на острова и тогава идва снега. Завалява сняг на истински, леки парцали без никакво намерение да спира. Както се оказва, в този фиорд ще вали има-няма цели 24 часа.

Остров Сеня - със ски из норвежкия север

Да, ако искате да карате в този рай, трябва да знаете няколко подробности. Първо и най-хубаво – тук ските са такива, каквито би трябвало да са навсякъде. Няма лифтове, хеликоптери, рактраци и шейни. Става само на собствен ход с панти и колани. Второ – времето е абсолютно непредсказуемо. Дори и да има прогноза, няма абсолютна гаранция за каквото и да било. Твърде възможно е във вашия фиорд да не вали почти нищо, за разлика от съседния, в който може да паднат два метра ефирна пудра. По всяко време може да завали дъжд или пък в идеално слънчев ден да се появи малък облак, който да застане точно на върха, към който сте пантили в продължение на 3-4 часа.

Снегът е придружен от също толкова неясни ветрове, мъгли, затопляния, захлаждания и слънчеви прозорци, за да стане един от най-опасните в света. Има дни, в които цялата планина просто пада долу и тогава със сигурност трябва да сте си на топло зад прозореца. Трето – тук е стръмно, доста стръмно. В повечето случаи ще тръгнете от кристален залив, от ръба на някой окъпан в пудра пясъчен плаж, ще се изкачите до остър връх с 800-900 метра денивелация и ще се спуснете обратно до плажа без нито метър прекалено равно местенце помежду или кой знае колко сигурно място. И последно – може да карате по всяко време на денонощието, просто защото не се стъмва.

Остров Сеня - със ски из норвежкия север

Разбира се, ние нямахме идея за нито едно от тези неща. Беше си страхотен късмет да ни навали истинска арктическа еднометрова пудра и после да имаме 10 спокойни и хладни слънчеви дни. Избирахме си линиите повече от внимателно и се разминахме само с една лавина. Научихме се да копаем дупки в снега и да чакаме кротко часове наред да се вдигне мъглата с Тодор Колев на високоговорителя и пакетче семки. Разбрахме, че е повече от невероятно да отидеш на ски след вечеря и да гледаш среднощното слънце в продължение на часове от ръба на някоя скала. Хванахме си риба треска, за да свържем бюджета, а после блокирахме единствения път към фиорда с невероятната ни кола под наем, оборудвана с летни гуми. Пуснахме повечето от върховете, за които подразбрахме нещо, че и отгоре. Не на последно място се срещнахме и покарахме със страхотни местни хора. Или най-просто казано, стояхме на върха на Големия Кон (Store Hesten, 879 м н.в.), облаците се раздигаха, гледахме в бездната на фиорда под нас и повтаряхме на глас – “Не може да е истина!” А минути по-късно подскачахме като малки деца по пясъчния плаж долу край водата.

Остров Сеня - със ски из норвежкия север

Седмица по-късно решихме, че сме видели достатъчно от Сеня и се преместихме към Линген (Lyngen Alps) – около 150 км на север. Легендарен планински полуостров с размери 90 на 20 км, изпълнен само с шокиращи върхове, ледници и кулоари, много от тях започващи директно от ледените води на Северно Море. Място, далеч по-известно и далеч по-екстремно. Линген дефинира собствено време, а дори и дългите светли дни не помагат срещу брутално продължителните подходи, изкачванията от по 1500-2000 м, ниските температури и безумните склонове. И макар че успяхме да спуснем един от най-високите върхове в района – Балгесвари (Balggesvarri, 1627 м н.в.), Линген си остана място, до което едвам се докоснахме, за да дръзнем да опишем в история. Засега.

Дори в момента, когато довършвам тези редове и избирам снимките 6 месеца по-късно и то съвсем като на шега в сърцето на планините на Британска Колумбия, едни от най-добрите планини за ски в света според мнозина, е трудно да си обясня преживяването в Сеня, Линген и Квалой. Наистина – „Не може да е истина!“

Остров Сеня - със ски из норвежкия север

Ако попаднете на остров Сеня – свържете се с Legendary Lodge Senja. Страхотно място с още по-страхотни хора – www.legendarylodge.no
Ако се чудите как да попаднете там, не пропускайте да проверите чартърните полети Бургас – Тромс
Ако търсите информация за ски маршрути – добри чeтива от Fri Flyt AS са: Ski touring in Troms – 82 arctic summits!
и The Lyngen Alps – Skiing/Climbing/Trekking
Ако не искате да платите скандални цени за хартиени топографски карти, потърсете онлайн, например на: www.norgeskart.no

Остров Сеня - със ски из норвежкия север

Разказът на Димитър Димитров за ски пътешествието му до Сеня е част от брой ЗИМА 2014. Ако сте пропуснали стар брой – оттук може да се снабдите с него на преференциална цена.

Зима 2014

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.