С поглед на орел

0
 

Сподели

Shares

Ние сме активни хора, и обичаме да се занимаваме с какво ли не навън. Понякога да сме по-добри в това, което правим, ни спира мързела, липсата на мотивация, недостатъчно време за тренировки и т.н. оправдания. Друг път обаче нещата не зависят толкова от нас, колкото от даденото ни отгоре. Някои ще кажат, че не може да се месим в пътя на природата, обаче живеем в ХХІ век и знаем, че начин да оправиш нещата винаги има. Не сме един и двама в екипа на 360°, които трябва да се оправяме с диоптрите чрез помощни средства, или да мижим и да се кьоравим, за да не ни викат “бегай, бе, къде гледаш, цайс смотан”, по планинските пътеки и писти.

Изгрев в планината

Затова, когато съвсем случайно се срещнахме с доктор Боршуков от екипа на очна клиника “Ден”, веднага се възползвахме от възможността да го разпитаме какво може да направим, за да спрем да се съобразяваме с очила и контактни лещи, които само ни пречат – особено в студено време (не че лятото в морето пък ни помагат особено). Докторът, освен специализиран лекар офтамолог, е и планински човек, пътувал из Алпите, Хималаите и Южна Америка, така че нямаше как да не му се доверим. Оказа се, имало вариант, който не само не е опасен или болезнен (както бяхме склонни да си мислим), но и съвсем достъпен за всички, които не искат проблемите в очите да им създават допълнителни трудности в и без това достатъчно предизвикателните спортове.

Съветите на доктор Боршуков
Съветите на доктор Боршуков

Доктор Боршуков, защо е толкова важно доброто зрение в планината?
В планината трябва да виждаш добре и това не е въпрос на желание, а необходимост. Независимо дали работиш там, прекарваш дълга почивка или си просто за ден с приятели. Хубаво е да виждаш детайлите на терена и склона под теб, да проследиш линията на приятеля си и когато си долу, да намериш следите си, за да ги снимаш например. Но ако стане инцидент, попаднеш в мъгла или се загубиш, доброто зрение би могло да спаси теб или някой друг.

Склонни сме да ви се доверим, все пак сте специалист в очната хиругия и имате опит на голяма надморска височина. Какво правим тогава, ако искаме да се отървем от очилата и лещите?
За хора, които обичат зимата и планината, най-удачният вариант за активните хора е лазерната корекция на зрението. Така сочат и проучванията в областта на планинската медицина. Колебанията и несигурността около този метод отдавна са в миналото, тъй като технологиите и прогресът са превърнали операцията в рутинна и сигурна процедура с отлични и трайни резултати. Цените също са вече повече от достъпни за всички.

Очна клиника Ден

Очила +/-

+ Не изискват грижи както контактните лещи
+ Могат да са комбинирани с ултравиолетова защита и дори да са изработени като глетчерни очила
Лесно се губят и чупят, често в най-неподходящия момент
Изискват специални ски маски, под които могат да се носят
Запотяват се (а колко трудно е да ги почистиш, още повече с дебели и твърди ръкавици, които трябва да свалиш)
Губи се периферното зрение, което може да е особено важно в планината
Силно ограничена употреба при арктически условия и високопланиниски алпинизъм

Очна клиника Ден

Контактни лещи +/-

+ Забравяме за запотяването и ограниченото периферно зрение
+ Може да ползваме която маска ни харесва
Изискват добра хигиена, грижа и поддръжка – нещо, което не винаги е възможно в отдалечените планински региони
При лещите за продължителна употреба рискът от инфекции е статистически по-висок
Допринасят за сухота в очите, особено на голяма надморска височина
Лесно се разместват, падат и могат да са причина за значителен дискомфорт

360° препоръчва очна клиника Ден. В брой Зима 2014 ще намерите талон за 50% отстъпка при преглед-консултация – възползвайте се до 31 март 2015 г.

Очна клиника ДЕН е в гр. София, ул. Росица 21
Телефони за контакт 983 20 28 / 983 38 00 / 0885 747 325
е-mail: office@eyeclinic-den.com
web: www.eyeclinic-den.com
Работно време: понеделник – петък от 09:00-18:00 ч.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.