Слънцето, планината и нашите очи

0
 

Сподели

Shares

Началото… през 1888 г. там някъде в Алпите
Преди около век и четвърт някъде в Алпите „ловците на кристали“ обикаляли планината и се опитвали да се приспособят към нея. Очите им също. В търсене на решение срещу заслепяващото високопланинско слънце, се свързали с французина Jules Baud – занимаващ се с оптични очила по това време в Шамони, и станали едни от първите му клиенти. Така се стига до същинска революция в опитката – Jules създава първите „Cristalliers“ слънчеви очила. Иновация, с която започва 126-годишната история на марката JULBO.

JULBO Cristaliers
JULBO Cristaliers

Славните години на алпинизма
50-те години на миналия век са славните времена на алпинизма. Надпреварата за най-високите върхове по света е в разгара си. Затова и очилата стават по-важни. Те трябва да предпазват очите отвсякъде, да спират не само опасните слънчеви лъчи, но и вледеняващия вятър и сняг. През 1950 г. френската компания създава първите „глетчерни“ слънчеви очила – специално за планинари и алпинисти, за да им помогнат да стигнат върха с подходяща защита за очите.

julbo_2

В името на върховете
През 70-те години осемхилядниците вече не са тера инконгнита. JULBO използва имената им, за да кръщава своите модели – като Everest, Makalu и Annapurna. Това обаче не е достатъчно – трябва да си достоен за името си. Така JULBO започва да тества очилата си по най-високите и трудни върхове в света – Еверест, Макалу, K2, Гашербрум II, Броуд пик и Нанга Парбат. Очилата окичват лицата на алпинисти, които прокарват пътя към осемхилядниците.

От алпинистите към бебетата
Истинско предизвикателство е да създадеш очила за най-деликатните, беззащитни очи, особено ако те ще разглеждат планината. В края на 90-те JULBO излиза със своя серия слънчеви очила за най-малките.

JULBO

Мулти
В началото на нашия век настава същинска експлозия на спортовете на открито. Планинско колоездене, бягане, катерене, фрийрайд ски и сноуборд, ледено катерене… За да няма нужда от различни очила за всяко отделно занимание, JULBO се ориентира към т.нар. „мултиспорт“ продукти – напълно адаптирани към всеки спорт.

Плаките
Една плака е всичко, от което имаме нужда! Тази мисъл ръководи JULBO в създаването на високотехнологичните плаки (Zebra, Zebra Light, Cameleon, Snow Tiger). Облачно или слънце, в сянката на северен склон или сред ледени отблясъци, фотохроматичните плаки се справят отлично без значение от климатичните условия.

JULBO

Тенденциите
И до днес JULBO е неопровержим лидер в производството на висококачествени слънчеви очила и ски маски, създадени с мисъл за активния човек в планината и сред природата. Черпейки вдъхновение от богатото наследство, марката се развива в познатия си дух на иновации и търсене на полезното. Компанията създава нова визия при ски и сноуборд маските. Последните тенденции, които JULBO вкарва, са намаляване размера на рамките на маските за сметка на по-големи плаки (на визьора).

Очите и зимата
През последните 10 години JULBO използва експертното мнение на специалисти в планинската оптика, за да развива най-добрите зимни спортни очила. Десет години на изследвания, споделяне, страст и ентусиазъм, за да бъде създадена технология с уникални показатели.

Julbo Zebra

ФОТОХРОМАТИЧНИ ПЛАКИ

ZEBRA (2-4)
Вън от сянката, към светлината
Фотохроматична плака (категория 2 до 4)
Скорост на преход от категория 2 до категория 4 – 22 секунди
Покритие срещу запотяване на плаката
Златист нюанс с отлична поглъщаемост и защита срещу светлината
Плаката бързо се превръща в задължителна за тези, за които теренът е без значение. Фотохроматичните й качества я правят изключително гъвкава – адаптира се към всякакви условия с удивителна скорост, без значение дали говорим за облачно небе или искрящо слънце.

Julbo Zebra Light

ZEBRA Light (1-3)
За всяко време, при всякакви условия
Фотохроматична плака (категория 1 до 3)
Покритие срещу запотяване на плаката
Жълт нюанс с увеличена поглъщаемост на светлина
Идеалният спътник за беккънтри карачите, които нямат търпение да се качат на дъските си, без значение от времето! С ултра-ясен основен тон, плаката е подходяща дори за най-лошите условия. А широкият фотохроматичен диапазон означава, че ще я ползвате с лекота при облачни и ясни небеса.

Julbo Cameleon

CAMELEON (2-4)
От едната крайност до другата
Поляризирана фотохроматична плака (категория 2 до 4)
Покритие срещу запотяване на плаката
Поляризацията елиминира отблясъците за по-добро разчитане на релефа
Кафяв нюанс за защита и усилен контраст
Реалният резултатът от опита на Julbo във високата планина. Създадена да се справя със заслепителната светлина на глетчерите и сенчестите условия на северните склонове. Фотохроматична и поляризирана, това е ултимативното решение за фрийрайдъри, които трябва бързо да избегнат всяко обстоятелство.

Julbo Snowtiger

SnowTIGER
Отличен визуален комфорт
Фотохроматична плака (категория 2 до 3)
Покритие срещу запотяване на плаката
57% процента поляризация и филтър за контрол на отблясъците за по-добро разчитане на релефа
Оранжев нюанс за подобрен контраст
С балансирано и внимателно премерена комбинация от светлочувствителна технология и филтриране на отблясъка, плаката осигурява оптимално разчитане на терена, без значение от условията, и изключително ниво на комфорт.

JULBO

Продуктитe на JULBO може да намерите в магазини Стената и онлайн на www.stenata.com.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.