Разработени концепции за спорт на Витоша

0
 

Сподели

Shares

Ако живеете в София, има два варианта – или ежедневно поглеждате към Витоша, или дотолкова я приемате за даденост, че дори не я забелязвате. Ако сте от първия тип хора, значи използвате всеки свободен момент, за да се възползвате от всичко онова, с което разполага планината. (Ако сте от втория тип хора, да знаете, много пропускате.) А онова, което ни дава Витоша, е толкова много. Било то възможност за спорт, активно време на открито, или просто чист въздух с гледка… но особено когато става дума за екстремни – и не чак толкова – спортове. Пешеходен туризъм, колоездене, разходки с коне, скално катерене, алпинизъм, спелеология, парапланеризъм и делтапланеризъм, фрийрайд ски и сноуборд – или просто на разходка. За всеки по нещо!

Гледка Витоша

В рамките на проекта „Дейности за устойчивото управление на Природен Парк Витоша“, изпълнявана от Дирекцията на парка, са разработени шест концепции за развитието на алтернативните спортове на територията на Витоша. Работата тече усилено и доста от заложеното в проекта е вече реализирано. Три от концепциите вече са изпълнени (велотуризъм, конен туризъм и скално катерене), продължава работата върху още три (спелеология, ски и сноуборд свободен стил и парапланеризъм).

Пещера Духлата

Спелеология
На територията на ПП Витоша се намира най-дългата пещера в България – “Духлата”, с дължина 18 км, а според предварителната оценка едва 20% от подземния карст е проучен и изследван. Основните цели в концепцията за развитие на спелеологията в ПП „Витоша“ са изграждането на Спелеоложки Туристически Информационен център в с. Боснек, изграждането на географска информационна система на подземния и надземен карст в района, изготвяне на тематични карти, обозначаване и геодезично заснемане на входовете на всички пещери в района, както и картирането на самите пещери. В информационния център е планирано и оборудване на център за изследователска спелеологична работа и спасителни дейности в пещерите в района, тъй като в Боснешкия карстов район и по-специално в Духлата до момента са проведени най-голям брой спасителни операции в България. Това налага създаването на специализиран център в близост до пещерата, което ще спомогне за бързата реакция и превантивното информиране на туристите.

Предвижда се и изготвянето на указателни знаци и информационни табели до входовете на самите пещери, както и обозначаване на пътеките, водещи към тях. В концепцията е заложено и създаване на специализирано училище за спелео водачи и използване на няколко пещерни обекта за специализирани групови посещения и прониквания на туристи с водач, с оглед развитието на алтернативния приключенски туризъм в района. Популяризирането на този вид изследователски спорт би имало положителен принос не само за практикуващите го, но и за хората, живеещи в близост до тези природни обекти. Планира се провеждането на специализирани курсове сред местното население за спелео-водачи и запознаването им с особеностите на пещерите в района.

Фрийрайд Витоша

Ски и сноуборд свободен стил
В последните години наболелият проблем за неработещите съоръжения на Витоша засяга много голяма част от любителите на зимните спортове. Така по-голямата част от терените остават необработвани, а желаещите да излязат извън пистата са подложени на доза риск, тъй като съответните места не са обозначени и няма никаква информация какъв е теренът и дали е потенциално опасен. А тези терени крият доста опасности, с които начинаещите няма как да са запознати без нужната информация. Това е и идеята на БАССЕС, в чийто проект е заложено да се изготвят подробни карти на маршрутите за ски туризъм и фриирайд, да бъдат обозначени потенциално лавиноопасните места, да се поставят обозначителни табели, както и автоматични метеорологични станции с възможност за автономно събиране на данни при трудни планински условия, информацията от които да се предава по GSM/радио връзка, и камери за следене на снежните условия с възможност за измерване на дълбочината на снега.

Едно много важно нещо е и предложението за провеждането на кратки курсове на обучение за правилното използване на зимна екипировка (лавинни уреди, сонди, лопати), за правилното оказване на първа помощ в планината и за всичко останало, свързано с особеностите на зимната планина и потенциалните опасности в нея. Набелязани са и определени части от зимната маркировка, повредени или счупени жалони (колове), които имат нужда да се заменят с нови.
За почитателите на фрийстайла са предложени примери за изграждането на конструкции и съоръжения на подходящи за целта места. Разглеждат се механизми и дейности за повишаване на безопасността на свободните скиори и сноубордисти, които ще се отразят полезно и на всички зимни туристи в планината. Заложени са мерки за развитие на маршрути за ски туризъм, спускания и зони за фрийстайл ски.

Концепцията очертава и основните пътища за устойчиво използване на ресурсите на Витоша за свободни ски при максимално съобразяване с природните дадености и стремеж за опазване на ценните екосистеми на планината. И всичко това – съобразено със следващия план за управление на ПП „Витоша”, както и с опазването на околната среда и редките животински видове.

Летене Витоша

Безмоторно летене

Въпреки различията между пара- и делтапланеризма, и двете форми на летене имат нужда близки условия. В момента за излитане от Витоша се използва основно местността над Комините. Обектът е подходящ само при вятър от север и североизток, които са сравнително редки посоки за Витоша. Недостатък на мястото е и отдалеченоста (около 30 минути) от място, до което има транспортен достъп.

Вече изработената концепция предвижда обособяването на зони за излитане при всички посоки на вятъра, съответстващите им места за кацане и учебни зони, чрез което да се спомогне за развитието на Витоша като предпочитана световна дестинация за безмоторно летене. Други важни компоненти, заложени в стратегията, са изграждане на стабилни ветропоказатели, метеорологични сензори и камери на локациите с възможност за дистанционен достъп, обозначителни и указателни табели, удобен достъп до локациите и места за зрители.

Данните сочат, че само в София има 12 регистрирани клуба, занимаващи се с безмоторно летене, а регистрираните пилоти в България са над 1800. Летелите в тандем с инструктор пък са неизброимо повече и нарастват всеки ден.
Изградената инфраструктура на града и прилежащата му пътна мрежа улесняват достъпа до местата за излитане, кацане и учебните зони и възможността за лесно прибиране при кацане в покрайнините на София, което е важен фактор при провеждането на състезания. Това дава потенциал за развитие на спорта, бизнеса на хората, работещи в тази сфера и туризма, както сред българските, така и сред чуждестранните пилоти.

Проект Витоша

Основни идеи, заложени в Плана за Управление на Парк Витоша по Оперативна програма “Околна Среда”:
– Създаване на концепции за развитието на отделните спортове, практикувани на територията на парка, като част от изпълнението на дългосрочните цели на сега действащия План за управление;
– Да се създадат условия за по-удобно и безопасно практикуване на алтернативни спортове на територията на ПП Витоша;
– Да се урегулират и популяризират вече съществуващите маршрути (пътеки, алеи) на територията на парка;
– Да се работи по пренасочването на част от практикуващите към южната страна на планината – тя е по-труднодостъпна, но не толкова натоварена и няма такова голямо струпване на хора и туризъм, както в северната част.

Повече информация за проекта и концепциите може да намерите тук.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.