Витоша от гърба на коня

0
 

Сподели

Shares

Конната езда е може би най-добрия начин да обиколим големи разстояния за кратко време (и то напълно екологично!), като същевременно осъществим връзка с това прекрасно животно, коня. Независимо дали леки преходи по черни пътища и поляни или вълнуващи спускания по пътеки, прескачайки паднали дървета, реки и прочие естествени препятствия, язденето в планината е страхотен начин да се огледаш наоколо, да съпреживееш природата и възможно най-естествено да осъществиш контакт с нея.

Коне

Знаете ли, че…?

– Ездата най-добре развива мускулите, които стягат и прибират бедрата – една от малкото дейности (освен секса и раждането при жените), които натоварват тази част от тялото.
– Отделно язденето въздейства върху всички групи мускули и е един от спортовете с най-комплексно натоварване, затова практикуването й развива тялото най-хармонично.
– Предпазва от изкривявания на гръбнака: при правилна позиция върху коня се натоварват мускулите на гърба, които отговарят за правилната S-образна позиция на гръбначния стълб. При това така те се развиват много по-правилно отколкото при упражнения във фитнес залата например.
– Уникалното движение на тръс, при което се получава своеобразно пружиниране между прешленестите дискове, е изключително полезно за запазването на гръбнака.
– Ездата развива перфектно равновесието и координацията.

Конна езда Витоша

Проектът „Дейности за устойчивото управление на Природен Парк Витоша“, изпълняван от Дирекцията на парка, в по-голямата си част е насочен към ремонт на инфраструктурата и опазване на биоразнообразието, но също така една част от дейностите са свързани с развитието на алтернативните спортове на територията на ПП Витоша. Работата тече усилено и доста от заложеното в проекта е вече реализирано. В рамките му са разработени шест концепции за развитието на алтернативни и екстремни спортове – 3 от тях вече са изпълнени (велотуризъм, конен туризъм и скално катерене), продължава работата върху още 3 (спелеология, ски и сноуборд свободен стил и парапланеризъм).

В процеса на разработването на концепциите са проведени множество работни срещи с експерти в отделните области и хора, активно участващи в развитието на спортовете. Конкретно в случая на конната езда е работено с представители на конните бази на територията на Витоша. С тяхна помощ е изготвена концепцията, а към реализирането й е пристъпено едва след предварително съгласуване с експертния екип на Дирекция на Природен парк Витоша.

Маркировка конна езда Витоша

За любителите на конния спорт са създадени условия за разходки и приятно прекарване на времето в границите на парка. На територията на парка са изградени няколко коневръза на места, подходящи за отдих, където туристите да могат да оставят конете си и седнат да си починат. Маркирани са подходящи маршрути и са отбелязани подходящите такива, споделени с туристи и велосипедисти.

Поставени са информационни табла, на които може да се намери и полезна информация какви подходящи маршрути за езда предлага парка, както и препоръчителна информация как е добре да бъдат подковани конете, за да се намали ерозията на съответните маршрути, тъй като често конете буквално изравят пътеките след себе си.

Основната част от предвидените за целта територии са от южната страна, където има няколко конни бази и по този начин се работи за една от основните цели на проекта – прехвърляне на туристически трафик от южната страна на Витоша. Близостта на конните бази до територията на парка и разнообразните територии, подходящи за езда, създават множество възможности за развитие на този тип активност, което е още един позитивен аспект от програмата. Има и маркиран конен маршрут от с. Владая до м. Тихия кът.

Маркирани маршрути за конна езда - Витоша

Основни идеи, заложени в Плана за Управление на Парк Витоша по Оперативна програма “Околна Среда”:
– Създаване на концепции за развитието на отделните спортове, практикувани на територията на парка, като част от изпълнението на дългосрочните цели на сега действащия План за управление;
– Да се създадат условия за по-удобно и безопасно практикуване на алтернативни спортове на територията на ПП Витоша;
– Да се урегулират и популяризират вече съществуващите маршрути (пътеки, алеи) на територията на парка;
– Да се работи по пренасочването на част от практикуващите към южната страна на планината – тя е по-труднодостъпна, но не толкова натоварена и няма такова голямо струпване на хора и туризъм, както в северната част.

Проект Витоша

Повече информация за маршрутите за конна езда, както и GPS координати, може да намерите тук.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.