ВелоВитоша: маркирани маршрути

0
 

Сподели

Shares

В последните години може да се каже, че планинското колоездене постепенно се превръща в най-популярния спорт на Витоша, измествайки зимните спортове, с възможност за практикуване почти целогодишно. В момента съществуват десетки пътеки из планината, подходящи за спускания, съчетаващи фрийрайд и траял. От екстравагантен спорт в самото начало, практикуван от шепа надъхани ентусиасти, с раздрънкани колела по витошките пътеки, планинското спускане с колело се превръща в един от най-популярните екстремни спортове у нас.

Vitosha_8

Това е една от причините и от Дирекцията на Природен парк Витоша да са обърнали особено внимание на планинското колоездене при изпълнението на проекта „Дейности за устойчивото управление на Природен Парк Витоша“. В рамките му са разработени шест концепции за развитието на алтернативни и екстремни спортове, практикувани на територията на парка. До момента са завършени 3 от тях – за практикуване на велотуризъм, конен туризъм и скално катерене, предстоят спелеология, ски и сноуборд свободен стил и парапланеризъм.
В процеса на разработването им бяха проведени множество работни срещи с експерти в отделните области и хора, активно участващи в развитието на спортовете. Конкретно за велотуризма е работено с Concept Creative (чието дело са байкпарковете в Боровец и Пампорово). С тяхна помощ е изготвена концепцията за развитие и популяризиране на велотуризма, а към реализирането и се пристъпва едва след предварително съгласуване с експертния екип на Дирекция на Природен парк Витоша.

Витоша, колоездене
Снимка: Виктор Троянов, карач: Валери Пелтеков

Най-голяма част от бюджета на проекта е отделена за маркирането и обособяване на колоездачни маршрути. От ноември 2013 г. проектът е в ход и маркираните вело маршрути са вече факт. Общата дължина на маркираните маршрути е над 200 км. На част от тях е направено и дооформяне на терена, по-конкретно по трасетата за ендуро и даунхил.
Маршрутите са с различна трудност, включително обиколка на Витоша и маршрути за спускане, като част от тях са споделени за туризъм и колоездене, но има и такива, които са предназначени само за спускане.
Провеждат се и състезания по определени трасета, което спомага за все по-масовото полуляризиране на спорта. Трасетата на колоездачите са маркирани, а в определени участъци, където се засичат с по-натоварени пешеходни маршрути, са поставени обозначителни знаци за повишено внимание, за да намалят скоростта си, да карат по-внимателно и да пазят пешеходците. (Обратното също е валидно.)

В сайта на парка има по-подробна информация за всичко, което предлага ПП Витоша като възможности за практикуване на алтернативни спортове, маршрути, тяхната дължина и продължителност, както и тракове с GPS координати, които ще могат да се свалят и използват в планината за по-лесна ориентация. Изградени са подходи с информационни табла, на които ще има подробни карти с информация за местността, в която се намира човек, както и всичко, което може да се открие там като забележителности и природни обекти. Ще бъдат поставени и QR кодове, с които всеки посетител със смартфон ще може да свали определен трак и да проследи маршрута, който е избрал. Акцент е и развитието на южната страна на планината, тъй като към момента струпването на хора е основно в тази част на Витоша, която е по-близо до София, и с цел да се облекчи това натоварване голяма част от маршрутите са направени от другата страна. Маршрутите от южната и югоизточната страна на Витоша са предвидени да са кръгови, така че да може да се види по-голяма част от планината.

Vitosha_9

МАРКИРАНИ МАРШРУТИ ЗА ПЛАНИНСКО КОЛОЕЗДЕНЕ
1. Трасе за спускане ГОЛИ ВРЪХ (Голи връх – кв.Драгалевци)
2. Трасе за ендуро КОПИТОТО (Копитото – кв. Бояна)
3. Споделен маршрут за крос кънтри ОБИКОЛКАТА НА ВИТОША
4.Споделен маршрут за крос кънтри КЛАДНИЦА (Кладница – Боснек – Чуйпетльово – Меча чешма – КлаТница)
5.Споделен маршрут за крос кънтри ЧУЙПЕТЛЬОВО 1 (Чуйпетльово – Църнел – околноста на Асланов рид – Чуйпетльово)
5.Споделен маршрут за крос кънтри ЯРЛОВО (Ярлово – Букапреславски проход – Орлекови кошари – Шумнатица – околностите на връх Смильо – м. Градище – Ярлово)
6.Споделен маршрут за крос кънтри ВЛАДАЯ (Владая – Кариерите – Водопровода – Владая)
7.Споделен маршрут за крос кънтри БОЯНА (Бояна – Драгалевци – Боянско езеро – Бояна)
8.Споделен маршрут за крос кънтри ЧУЙПЕТЛЬОВО 2 (Чуйпетльово – подножието на Смильо – околностите на Пчелище – околноста на Даута – Чуйпетльово)

Vitosha_4

Основни идеи, заложени в Плана за Управление на Парк Витоша по Оперативна програма “Околна Среда”:
– Създаване на концепции за развитието на отделните спортове, практикувани на територията на парка, като част от изпълнението на дългосрочните цели на сега действащия План за управление;
– Да се създадат условия за по-удобно и безопасно практикуване на алтернативни спортове на територията на ПП Витоша;
– Да се урегулират и популяризират вече съществуващите маршрути (пътеки, алеи) на територията на парка;
– Да се работи по пренасочването на част от практикуващите към южната страна на планината – тя е по-труднодостъпна, но не толкова натоварена и няма такова голямо струпване на хора и туризъм, както в северната част.

Сподели

Shares

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.