7 важни неща за къмпингуващия

0
 

Сподели

Shares

Хиляди незабравими спомени се крият измежду горските дървета и храсти и чакат да бъдат изживени. Затова не се чудете, а стягайте раницата и на планина.

Над Доломитите с парапланер
Къмпинг Miravalle, поглед от палатката/Снимка: Ира Кюрпанова

Преди да полетите към дивото има някои неща, за които трябва да се подготвите. Особено ако сте надъхани новаци с романтична представа за спането на открито, които не знаят за паяците, комарите, твърдата земя, липсата на душ и виенето на чакалите.

Даваме ви няколко теми за размисъл и съвети как да се подготвите за пътешествието.

Къмпингуване за начинаещи
Снимка: prweb

Децата:

Ако сте решили да подарите на семейството си няколко нощи под звездите, имайте предвид че децата усложняват нещата, но резултатът от усилията си струва. Заредете се с допълнително количество дрехи, храна и вода. Освен това е важно да не ги загубите. Нека всяко дете бъде инструктирано и да си има лично фенерче, за да няма после „Скъпа, загубих децата“.

Важните джаджи:

Нож, компас, кибрит и фенерче са само част от задължителните атрибути на всеки палаткаджия. А ако нощта е твърде тъмна, а огънят не върви, има как да си направите лампа от консерва с риба тон. И после да си хапнете пушена рибка!

Лагерът:

Без значение дали ще спите директно под звездите, в палатка или в някой заслон, винаги приготвяйте лагера си преди да се е мръкнало. Няма нищо по-неприятно от това да се препъвате в тъмното, мъчейки се да разпънете палатката.

Къмпингуване за начинаещи

Хигиената:

Независимо, че сте в дивото, чистотата и личната хигиена си остават важни. Освен ако целта ви не е да се слеете с обстановката на макс, приемайки вид на кална локва например. Много е лесно да поддържате хигиената си на ниво, въпреки липсата на чешма с топла вода. Мокри кърпички, антибактериален гел, тоалетна хартия… Дори може да си импровизирате душ с подръчни материали. Видите ли поточе, възползвайте се. И не забравяйте – парфюмите привличат буболечките. Оставете любимия си аромат вкъщи и бъдете естествени.

Offroad:

Колкото и авантюристично да сте настроени, ако не сте опитни, дългите разходки извън обозначените пътеки не са добра идея. Вижте как да действате при изгубване тук.

Къмпингуване за начинаещи
Снимка: mysticpoetssociety

Опасностите:

Може би е излишно, но все пак да си кажем. Не яжте странно оцветени гъби, растения и плодове. Също така избягвайте контакта с дивите животни. Колкото и сладко да изглежда малкото мече, майка му сигурно се крие наблизо.

Боклуците:

Чистете след себе си. Не оставяйте боклука да „краси“ околните дървета. Природата е достатъчно цветна и без вашата намеса.

ВИЖ ОЩЕ: 66 заслона, които може да направите с брезент

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.