11 декември: Международен ден на планината

0


Дата на събитието: 11.12.2014

Сподели

Shares

От 2003-та година на 11-ти декември честваме Международния ден на планината. Идеята е да обърнем внимание към проблемите на развитието на планинските райони, както и да се замислим за хората, които живеят в планината. Как се справят с трудните условията, дали имат нужда от нашата помощ и как замърсяването, което обществото произвежда в огромно количества, влияе на крехките планински екосистеми.

Международен ден на планината
Снимка: theuiaa

Планините са важни за хората по много причини. Те заемат 1/4 от земната площ и в тях се намира значителна част от запасите на прясна вода. Много хора са намерили своя дом сред планинските хълмове, но в реалност се оказва, че те са сред най-бедните в света.

ВИЖ ОЩЕ една благотворителна кампания, която ни показва какво е да си хижар, човек постоянно живеещ в планината. Защото малко хора се замислят за трудностите и предизвикателствата, много малко си задават въпроса „Какво е да си хижар?”.

Международен ден на планината
Снимка: naijatreks

Тази година темата на Международния ден на планината е планинското земеделие. Идеята е да се даде гласност на факта, че планинското земеделие е модел за устойчиво развитие в продължение на векове.

В момента селското стопанство в планинските райони е в процес на бърза трансформация поради нарастването на населението, икономическата глобализация, урбанизацията и миграцията на хора към градските райони.

В същото време, тези промени могат да доведат до по-добро локално развитие. Хората, които живеят в планинските райони могат да увелиючат своите доходи като се занимават с туризъм и произвеждат екологично чисти продукти.

Повече за Международния ден на планината можете да научите от видеото на глобалната кампания:

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.