Изгубени?

0
 

Сподели

Shares

Мъглите, непознаването на района и слабата подготовка – все фактори, които могат лесно да ви вкарат в ролята на изгубени. Не е нужно да сте загубени, за да стигнете до положението, в което не знаете къде сте, откъде сте дошли и накъде да продължите. И без много упорство може да се стигне до там. Затова имайте едно на ум, а за по-сигурно ето ви цели осем:

Съвети за начинаещи оцеляващи

1. Още преди да се е стигнало до изгубването, имайте предвид, че когато сте в планината трябва винаги да носите със себе си неща от първа необходимост за ориентиране и оказване на долекарска помощ. Повечето от тях са задължителни, както за еднодневен преход в планината, така и за голямото пътешествие. Трябва да имате заредена аптечка, карта и компас и/или GPS. Други важни атрибути са челник, спален чувал и шалте, нож, запалка, шише за вода, късо въженце (наричат го прусек), както и добре зареден телефон. Примусът и канчето също не са излишни, особено през зимата. Не забравяйте да се облечете добре и да се заредите с храна… но и да не ви го кажем ние, баба ви ще се погрижи.

2. Преди да заминете имайте предвид, че е добре някой да знае къде отивате и за колко време. Особено, ако ще скитате сами. Заминаването включва освен натъпкването на раницата и избирането на маршрут, обмислянето на плана, подготовката. Ако обичате да обикаляте опасни места като вълк единак, веднага ще ви сплашим с известната история от филма „127 Hours“.

Съвети за начинаещи оцеляващи

3. Е, ако все пак се загубите, не се паникьосвайте! Don’t panic! Казали са го даже междугалактически. Важи и в гората, и в планината. Паниката е най-големият враг на човека и на логичното мислене. Спрете за няколко минути, поемете си дъх и се опитайте да прецените реално ситуацията. Ако не помогне, кажете едно „Омммм“ и после пак помислете с повече дзен.

4. Опитайте се да се ориентирате. Ако нямате GPS или карта и компас, използвайте някои от природните хитринки за определяне на посоката. Повече за тях можете да научите от тук.

Съвети за начинаещи оцеляващи

5. Ако сте тръгнали заедно с още някой, не се разделяйте! Нали знаете, че така започват всички филми на ужасите. …е, и някои порно шедьоври.

6. Ако ви се наложи да останете навън без подслон и палатка, опитайте се да си направите заслон от клони и да си запалите огън за през нощта. Ще се чувствате по-уютно и защитени. През зимата можете да си изкопаете снежна пещера или да си направите иглу. Имайте предвид, че за второто трябват доста инструменти и време, с които може да не разполагате. Ако искате да сте по-добре подготвени по темата, прочетете нашата статия „Предвидени и непредвидени снежни убежища“.

7. Опитайте се да сигнализирате къде сте. Запалете нещо, което пуши (Не цялата гора, моля! Цигара също няма да помогне), крещете, свиркайте, размахвайте крайници. Всичко, което ще ви помогне да привлечете вниманието на някой, който минава наблизо.

8. Проучете района. Намерете прясна вода, потърсете следи, храна. И винаги помнете откъде сте тръгнали.

Съвети за начинаещи оцеляващи
Снимка: camp.wonderhowto

Сподели

Shares

1 коментар

  1. Вие май повече Беър Грилс сте гледали от колкото реално да сте излизали из нашите планини…

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.