Допиши историята на реките!

 
0

Сподели

0Shares
0 0

Допиши историята на реките!

Природозащитната организация WWF инициира интересна кампания, имаща за цел да опази реките в България и техния естествен вид.

Реките, и водата като цяло, са жизненоважна част от природата. Всяка човешка намеса може да наруши водната екосистема.

В България са останали само незначителен брой естествени реки. Този безкрайно ценен ресурс е оставен на произвола и с него се злоупотребява ежедневно.

Какво в реалност се случва с реките?

– Крайречната растителност бива изсичана
– Язовирните стени пречат на миграцията на речните организми и на движението на хранителни вещества и наноси
– Изкопаването на пясък и чакъл от реките за строителство има унищожителни последици за екосистемите не само на реката, но и навътре в сушата
– Изправянето на реките, поставянето на диги и прекъсването на меандрите ускорява течението на реката. Това ускорява ерозията на речното корито и променя природния баланс

И не само! Списъкът е дълъг. По време на “Дни на предизвикателствата”, речната кампания ще бъде представена с интерактивна презентация. Зрителите ще научат какво се случва с българските реки, както и възможните решения.

Подкрепете кампанията на WWF за опазване на реките в България, защото състоянието им е повече от тревожно. Можете да го направите като дадете своя подпис тук. Нека заедно допишем историята на българските реки!

Допиши историята на реките!

Сподели

0Shares
0 0

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.