Допиши историята на реките!

0
 

Сподели

Shares

Допиши историята на реките!

Природозащитната организация WWF инициира интересна кампания, имаща за цел да опази реките в България и техния естествен вид.

Реките, и водата като цяло, са жизненоважна част от природата. Всяка човешка намеса може да наруши водната екосистема.

В България са останали само незначителен брой естествени реки. Този безкрайно ценен ресурс е оставен на произвола и с него се злоупотребява ежедневно.

Какво в реалност се случва с реките?

– Крайречната растителност бива изсичана
– Язовирните стени пречат на миграцията на речните организми и на движението на хранителни вещества и наноси
– Изкопаването на пясък и чакъл от реките за строителство има унищожителни последици за екосистемите не само на реката, но и навътре в сушата
– Изправянето на реките, поставянето на диги и прекъсването на меандрите ускорява течението на реката. Това ускорява ерозията на речното корито и променя природния баланс

И не само! Списъкът е дълъг. По време на „Дни на предизвикателствата“, речната кампания ще бъде представена с интерактивна презентация. Зрителите ще научат какво се случва с българските реки, както и възможните решения.

Подкрепете кампанията на WWF за опазване на реките в България, защото състоянието им е повече от тревожно. Можете да го направите като дадете своя подпис тук. Нека заедно допишем историята на българските реки!

Допиши историята на реките!

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.