Преброяване на белоглавите лешояди

1


Дата на събитието: 29.11.2014

Сподели

Shares

Традиционното преброяване на нощувките на белоглавите лешояди ще бъде на 29-ти ноември. Можете да се включите като доброволец заедно с екипите на Зелени Балкани и проект „Завръщане на лешоядите в България“.

Преброяване на белоглавите лешояди

Преброяването се организира вече десет поредни години. Инициативата е на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), които ще отчетат нощувките на белоглавите лешояди в Източни Родопи.

Преброяването се прави с цел да се оцени общата численост и тенденции на популацията на белоглавите лешояди на Балканите. Благодарение на програмите за маркиране, които се правят в България, Сърбия, Хърватия, Гърция и Израел, често се сглобяват интересни истории за пътешествията и приключенията на птиците.

Преброяване на белоглавите лешояди

Желаещите да се включат като доброволци, трябва да се свържат с отговорниците по места:

Врачански Балкан (с. Долно Озирово) – Георги Стоянов – 0888734503
Централен Балкан (с. Тъжа) – Елена Кметова – 0885219557
Сините камъни (гр. Сливен) – Илиян Стоев – 0884005546

В България белоглавите лешояди са строго защитен вид. Срещат се в Източни Родопи, където гнездят около 30 двойки. През 70-те години на ХХ век видът е бил смятан за изчезнал.

Малка размножаваща се двойка е открита до язовир Студен кладенец през 1978 година. След сериозни целенасочени природозащитни действия популацията нараства и днес вече може да се каже, че е стабилизирана. В рамките на Балканския план за опазване на лешоядите се предвижда изкуственото връщане на вида в Стара планина (Врачански Балкан, Ценрален Балкан, Сините камъни и Котленска планина).

Сподели

Shares

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.