Teahupo’o – опасната вълна отдолу

0
 

Сподели

Shares

Teahupo’o – полинезийските вълни, които се славят като едни от най-опасните в света и всяват респект у всеки сърфист. За повечето те остават само гледка от брега или YouTube, а само най-надъханите посмяват да се пуснат. Какво се случва отдолу обаче? Имаме нова гледна точка към вълните – подводна.

В това видео можем да видим как най-тежките вълни в света се разбиват във водата, центрофугите, които завихрят и раждането на новите „туби“. Гледната точка може и да изглежда нестандартна, но това е, което обикновено вижда всеки, изпаднал от вълната, докато се бори да изплува.

Вълните на Teahupo’o, част от Френска Полинезия, обикновено са с височина по 2-3 метра, но когато се „развълнуват“, могат да достигнат и до зрелищните 7 метра. Мястото привлича сърфисти от цял свят още от средата на 80-те, завладяло е много умове и е признато като едно от най-трудните за сърфиране в света. Легендарната си репутация вълните на Teahupo’o дължат не само на огромните си размери, но и на уникалната си форма. Крайбрежието е с изключително плитък коралов риф, който е отговорен за специфичното „чупене“ на вълните. Тези таитянски вълни са с полукръгла форма, която рязко пада с ефектен остър ъгъл на спускане на водата. Всичко това обаче прави вълните, освен много красиви и много нестабилни, опасни и трудни за „яхване“. Вълните на Teahupo’o са включен в списъка на Transworld Surf „Топ 10 на най-смъртоносните вълни“ и имат славата на „най-тежките вълни в света“.

Още едно видео от Teahupo’o можете да видите тук: „Teahupo’o – едни от най-опасните вълни в света“

Теахупо

Сподели

Shares

1 коментар

  1. …….стига с това Теахупо в пета поредна статия. Направете си поне труда да проверите как се произнася името на тази вълна, а не само да превеждате статии.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.