Люис Гордън Пю: с плуване срещу замърсяването на океана

0
 

Сподели

Shares

Люис Гордън Пю, наричан “Полярната мечка”, продължава да ни смайва. Той преплува цял километър в ледените води край Северния полюс, за да привлече вниманието на хората към последиците от глобалното затопляне, прогресивното топене на хималайските ледници и намаляващите водни ресурси.

Люис Гордън Пю преплува седем морета
Снимка: dailynews.openwaterswimming.com

Освен вледеняващото плуване на Северния полюс, Люис Гордън Пю се потопи и в езерото Пумори в района на ледника Кхумбу, разположено на 5300 метра в подножието на Еверест. Там освен с ниската температура, той е трябвало да се бори и с надморската височка.

Люис Гордън Пю преплува седем морета
Снимка: Kelvin Trautman

През август 2014 година той стана първият човек, който преплува по 10 километра в шест морета – Средиземно, Адриатическо, Егейско, Черно, Червено, Арабско, плюс 60 километра от Северно море до река Темза. И всичко това с една единствена цел – да обърне внимание върху проблемите на околната среда и по-специално на екосистемите в океаните и начина, по който прогресивно животът там започва да умира заради замърсяване и промяна в климата.

Със седемте си плувания Пю призова всички политици да направят така, че поне 10% от океаните да се превърнат в защитени територии. До момента само 3% от океаните са защитени, а хората продължават да замърсяват по най-различни начини.

Люис Гордън Пю преплува седем морета

По време на плуванията си Пю е открил една плашеща тенденция. В седемте морета не е видял нито една акула, делфин или риба по-дълга от ръката му. Черно море е пълно с медузи, „докарани“ с кораби, идващи от източното крайбрежие на Америка.

Той е минал покрай обезцветени заради повишаването на температурата коралови рифове. В Бяло и Червено море е плувал покрай подводни пустини, замърсени с гуми, бутилки и най-различни боклуци. А само няколко километра по-натам – в Aqaba Marine Park – е намерил червени, жълти, зелени и сини коралови образувания, изпъстрени с оранжеви риби.

Люис Гордън Пю преплува седем морета
Снимка: Kelvin Trautman

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.