Съвети за бягащи човеци

5
 

Сподели

Shares

Ако съвсем случайно, тичайки след автобуса сутрин, сте разбрали че това ви е приятно, не се отказвайте! Започнете да бягате по-редовно, всеки ден дори. Хората имат нужда от раздвижване на тялото, а какъв по-лесен начин от това да намерите половин час и да потичате в парка?

Бягащи човеци
Снимка: drlox

Бягането е един от най-достъпните спортове и идеален начин да раздвижите кръвта и тялото. И ако сега откривате страстта си, подбрали сме ви 10 съвета за начинаещи.

Бягащи човеци
Снимка: amplifyrunning.com

1. Инвестирайте в правилните обувки. Това е може би първата крачка. И то доста важна, за да няма после подути крака и намръщени физиономии.

2. Бягайте за разстояние, а не за време. Все пак, важно е качеството. Няма да спечелите, ако се стремите да сте бързи. Реално погледнато, колкото по-бавно бягате, толкова по-големи разстояния ще изминавате. Наслаждавайте се на движението.

3. Уикендите също могат да бъдат дни за тренировка. Една добра организация може много да ви помогне. Нека се случва всеки ден, дори и само за няколко минути. Ако трябва, правете обиколки на блока. Направете бягането свой навик. Не е трудно.

4. Намерете си другарчета за бягане. Много по-приятно е с компания.

5. Следете колко бягате на ден и се старайте да надграждате постепенно.

6. Правете си почивки по време на бягане. Няколко секунди смяна на темпото ще ви се отразят добре.

7. Използвайте бягането, за да правите и т.нар. бегови упражнения, при които се сменят темпото и начинът на тичане.

8. Поставяйте си малки, постижими цели.

9. Когато приключвате с бягането, направете го с финален спринт, т.е. засилете темпото и спрете, вместо постепенно да намалявате и тогава да спрете.

10. И най-важното – подхождайте към спорта с усмивка и желание! Само така резултатите ще са напълно задоволителни!

Сподели

Shares

5 КОМЕНТАРИ

  1. Това със спринта на края е малко грешничко според мен :)

  2. За спринта наистина е подвеждащо. Мисля, че правилно е тъкмо обратното, с цел отгрявка.

  3. 1. Обувки, нали са за бягане, не за туризъм;
    2.за втора точка, не сте се изказали правилно. …като за начало да не се тръгва бързо, а да се поддържа едно темпо, че да издържи повече време, иначе на състезания защо ще печели най-бързият, ако не е важна бързината
    3. никога не се спира рязко ( вредно е за мусколите ), може да се засилят 50-100м на последна обиколка или преди финалната точка и после 10м леко тичане до ходене ( тамън и сърцето да се успокои ) ;)

  4. Странна статия… Нищо не се споменава за загрявката преди бягане. Не съм съгласен и с 2 – според мен има различни стилове на бягане според желания резултат. Също така не мисля, че е хубаво да се бяга всеки ден.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.