Боровец – за филмите, спортовете и екстремното

0
 

Сподели

Shares

Боровец е добре познато място за всички влюбени в зимните спортове, но и в планинарството, парапланеризма, катеренето и планинското колоездене. Макар да се свързва основно със ски и сноуборд, Боровец разчупва стереотипа на зимен курорт смело и развива различни инициативи. Една от тях е подкрепата за независимото кино в България, която прераства в идея за собствен филмов фестивал. Друга интересна посока са амбициите на управата на курорта да го превърне в сцена за алтернативните спортове и екстремните преживявания в страната. Все интересни, вдъхновяващи теми, които възбуждат любопитството. И, за да научим повече, се обърнахме директно към източника на всички тези идеи – управата на Боровец в лицето на Георги Кочов – спортен директор на „Бороспорт“, концесионер на ски зоната в к.к. Боровец.

Боровец

Borovets Extreme подкрепи фестивала за независимо кино на София So Independent. Защо избрахте именно този фестивал и в какво се изразява подкрепата ви?

Избрахме So Independent, защото има много общо между независимото кино и екстремните спортове, чието практикуване Боровец насърчава през последните години. Постиженията на човешкото тяло и дух, които вдъхновяват филмите от секция екстремни спортове, са наистина невероятни. Те са едновременно зареждащи и вдъхновяващи. Харесва ни и това, че обикновено се случват сред невероятно красива природа. “Бороспорт” подкрепи организацията на фестивала, както финансово, така и със специални награди за победителите в играта. Най-голямата награда беше сезонна карта за новия зимен сезон на Боровец, който ще открием официално на 13 декември. Ако има подходящи условия, може да отворим ски зоната и по-рано, още в началото на декември.

Георги Кочов - Спортен директор на "Бороспорт"

Повече за откриването на зимен сезон 2014-2015 в Боровец, събитията и новостите, които ни очакват там, можете да научите от тук.

 

Участвате в подбора на част от заглавията. Какво ви водеше при селекцията? Кои от филмите предложихте да бъдат включени в програмата на So Independent и защо?

Да, участваме в подбора на заглавията за филми на тема екстремни спортове. Тази тема е близка до сърцата ни, тъй като от пет години развиваме усилено възможностите за екстремни преживявания в Боровец – чрез фристайл парковете и условията за фрирайд или извънпистово каране. Всички филми от тази секция на фестивала бяха подбрани с нашето участие. Една от най-силните прояви на независимостта и свободата са екстремните спортове, затова този вид филми намират място във фестивала So Independent. Тези филми показват на какво е способен свободният човешки дух.

В екстремната програма на So Independent бяха включени филмите:
– Халфпайп сноуборд легенди в „Разбиването“
„Серо Торе“ – свободното катерене на Дейвид Лама
– Блгарският филм за извънпистовото ски каране „СЛЕДИ“
– „199 Живота: Историята на Травис Пастрана“, посветен на легендата във фристайл мотокроса

Есктремно и независимо кино на So Independent
Смятате ли да продължите да подкрепяте подобни събития и независимото кино в България? Какво искате да постигнете по този начин?

Искаме да вдъхновим младите хора да спортуват, да излизат сред природата, да заобичат планината и предизвикателствата, които предлага. Скоро видях един много точен плакат, който се разпространява в социалните мрежи: „Животът е планина, а не плаж!”. Хубава метафора. Чрез силните, вдъхновяващи филми за герои на екстремните спортове, се стремим да привлечем повече хора, особено млади, в планината.

Да очакваме ли филмов фестивал на Боровец скоро?
Това е крайната ни цел. Работим по въпроса. Очаквайте скоро по екраните…

Георги Кочов - Спортен директор на "Бороспорт"

Едно пиленце ни каза че имате общо със селекцията на българските филми, които ще бъдат представени в Сан Франциско и Ню Йорк? Едно от заглавията отново е свързано със зимни спортове – филмът „Следи“. 

Да, много ни хареса филма на Алеко Желязков и продуцента Радослав Мирчев и БАССЕС. Филмът представя историята на свободните извънпистови ски в България от 30-те години на миналия век до наши дни. Героите са от 85 до 15-годишни скиори, отдадени на любимия си спорт, превърнал се в начин на живот.

Видно е старанието на Боровец в посока на алтернативните спортове. От няколко години развивате фрийстайл Snow park и парк за планинско колоездене, тази година курортът беше домакин на националния шампионат по парапланеризъм. Ще разкажете ли повече за  това как виждате развитието на adventure спортовете в рамките на курорта? 

Да, Боровец е прекрасна сцена за алтернативните спортове и екстремните преживявания – от фрийстайла и фрийрайда (извънпистово каране) през планинското колоездене, парапланеризма, скалното катерене, планинското бягане и рафтинга. Тази година увеличаваме терейн парковете в курорта. Ще поддържаме два парка през целия сезон – Сноу Парк Бороспорт в горната част на писта “Попангелов” и Промо Парк Боровец срещу хотел “Рила” в Централен Боровец. Подготвили сме много активен календар от събитията в двата парка с кулминация Държавното първенство по слоупстайл и Биг Еър. Планираме нови байк трасета и голямо даунхил и ендуро състезание през лятото на 2015. Опитваме се да създадем условия за уроци по парапланеризъм, както и още състезания с крайна цел Световна купа.

Повече за фрийстайл забавленията в Боровец можете да научите от тук.

Вярно е, че adventure спортовете се практикуват редовно от малка група хора, но ние ги харесваме и подкрепяме, защото са много атрактивни и наистина вдъхновяват и карат повече млади хора да излязат в планината. Няма нищо по-красиво от екстремното изпитание на човешкия дух и тяло.

Георги Кочов - Спортен директор на "Бороспорт"

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.