Пред–световна купа по парапленеризъм в Сопот

0


Дата на събитието: 23.11.2014

Сподели

Shares

Сопот – едно от най-добрите места за летене в света, отново събира най-добрите парапланеристи. Тази година обаче дисциплината не е крос кънтри, а целно кацане. Поводът е двоен – петият кръг от Българската лига по парапланеризъм и Пред-световната купа – и двете събития са в дисциплината целно кацане. Състезанията са обединени под общото име „Сопот Оупън 2014”.

Парапланеризъм-целно кацане

Състезанието е планирано да се проведе на 23 ноември, неделя (резервният ден), от 9 часа на долна станция на лифта при подходящи метеорологични условия. Предварително събитието беше обявено да се проведе на 22-ри ноември, но поради неподходящо време се отложи за резервния ден – 23-ти. Организатор са СК „Шамбала“ и Община Сопот. Състезанието е включено в календара на FAI (Международната федерация по въздушни спортове) и носи точки за Световната ранглиста.

„Сопот Оупън 2014” е отворено за всички пилоти, които имат нужните умения за безопасно излитане и кацане. При регистрацията всеки пилот трябва да попълни заявка за участие и декларация. Таксата за участие е в размер на 40 лева. Максимален брой участници 50, като преимущество ще имат пилотите с предходен опит в състезания по целно кацане. Класиралите се на призови места състезатели ще получат парични и предметни награди, които ще бъдат обявени по време на официалното откриване на състезанието. Планираният награден фонд за първо място в общото класиране е 300 лева, за второ – 200 лева, а за трето – 100 лева. При наличие на минимум четири участнички ще бъде връчена и първа награда в женско класиране от 100 лева.

Подбалканското градче определено гради имидж в света на парапланеризма. През 2013 година Сопот беше домакин на Световното първенство по парапланеризъм в дисциплината крос кънтри, а през 2015 организаторите ще кандидатстват за домакинството на Световна купа по парапланеризъм – целно кацане.

Парапланеризъм-целно кацане

Освен места за провеждане на състезания по парапланеризъм от световна величина, България има и атлети на световно ниво. Един от тях е Валери Цветанов, който проби в световната тройка на ранг листа по парапланеризъм в дисциплината “целно кацане“ след успешното си участие на световната купа, състояла се на остров Бали, Индонезия през 2013. Досега в тази дисциплина най-високо в световната ранг листа на четвърто място са били Методи Методиев, Цветан Цолов и европейския ни шампион Димитър Ралев.

ОЩЕ: Интервю с шампиона Димитър Ралев можете да видите тук.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.