Швейцарската машина Ули Щек: Нагоре до края

2
 

Сподели

Shares

На 4 октомври 1976 г. е роден легендарният Ули Щек – катерач, алпинист и планинар от Швейцария. Неговите планински приключения започват сравнително рано. Именно този факт го превръща в един от най-добрите и бързи алпинисти. Еверест, Анапурна, Чо Ойю, Шиша Пангма, Гашербрум II… списъкът с осемхилядници е дълъг, а по-голямата част от тях Щек е изкачил за рекордно кратко време.

Ули Щек Приключенец на годината
Снимка: Jonathan Griffith

ВИЖ ОЩЕ: историята на българина Богдан Велев и италианеца Лука Монтанари, които на 29 септември 2014 г. успяха да изкачат успешно шестия по височина връх в света Чо Ойю (8201 м).

Ули Щек Приключенец на годината
Снимка: Freddie Wilkinson

На 18-годишна възраст Ули изкачва северната страна на връх Айгер и Bonatti Pillar на Монблан. През 2004 г. само за 25 часа той успява да се качи Айгер, Mönch и Юнгфрау заедно със Стефан Сигрист, алпинист и бейсджъмпър. През 2008 г. Щек заслужено печели първата награда Айгер за постиженията си в планинарството.

Ули Щек Приключенец на годината
Снимка: Freddie Wilkinson

Друг голям успех е експедицията „Khumbu-Express Expedition“ през 2005 г. Проектът представлява първото соло изкатерване на северната стена на Чолатце (6440 м) и източната стена на Табочи (6505 м) в Непал.

Ули Щек има дълга история с връх Анапурна в Хималаите. През 2007 г., докато се катери нагоре, падаща скала удря главата му. Той изпада в безсъзнание и доста метри се плъзга по склона, но за щастие се разминава само със синини.

През 2008 г. отново там той пак не успява да се изкатери заради опасност от лавина. Когато всичко се нормализира, поема нагоре заедно с Iñaki Ochoa de Olza. За съжаление обаче испанецът припада, и въпреки грижите и помощта на Ули той умира.

През 2014 г. Щек получава наградата Piolet d’Or за соло изкачване на Анапурна, което успява да осъществи през октомври 2013 г. Тя му е дадена въпреки липсата на снимково доказателство, че го е изкачил.

Ули Щек Приключенец на годината
Снимка: Freddie Wilkinson

Без да се спира, на 17 март 2014 г. Ули, съвместно с германския алпинист Микаел Волебен, за първи път през зимата, преминава и трите северни стени на масива Тре Чиме ди Лаваредо за рекордните 15 часа 42 минути.

В края на 2015 г. той чупи и скоростния рекорд за изкачване на северната стена на Айгер за трети път, преминавайки го за 2 часа, 22 минути и 50 секунди, като по този начин се превръща в абсолютен рекордьор по високоскоростни изкачвания по големите северни стени на Алпите.

През същата 2015 г., само за 62 дни, Щек изкачва всички 82 алпийски върха с височина над 4000 метра. С 2 дена повече от първоначалнищт план, предвиждащ 80 дни за изпълнението на този проект.

Ули Щек загива на 30 април 2017 г. в Хималаите, по време на опит да изкачи Еверест по Западния ръб/кулоарът Хорбейн, без да използва кислород.

Сподели

Shares

2 КОМЕНТАРИ

  1. Най-приятелски забележки. Ули ту сте го писали Щек, ту Стек. Ту Ейгър, ту Айгер. Второто е вярно, впрочем. И Щек, а не Стек. А думата покоряване не би трябвало да се използва от уважение към високите планини и природата изобщо, която е абсурдно да смятаме, че може да бъде „покорена“.

  2. Благодарим ви за поясненията :)

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.