Швейцарската машина Ули Щек

 
0

Сподели

0Shares
0 0

Ули Щек е 38-годишен катерач, алпинист и планинар от Швейцария. Неговите планински приключения започват сравнително рано. Именно затова в момента е един от най-добрите и бързи алпинисти. Еверест, Анапурна, Чо Ойю, Шиша Пангма, Гашербрум II… списъкът с осемхилядници продължава, а по-голямата част от тях Щек е изкачил за рекордно кратко време.

Ули Щек Приключенец на годината
Снимка: Jonathan Griffith

ВИЖ ОЩЕ: историята на българина Богдан Велев и италианеца Лука Монтанари, които на 29 септември 2014 г. успяха да изкачат успешно шестия по височина връх в света Чо Ойю (8201 м).

Ули Щек Приключенец на годината
Снимка: Freddie Wilkinson

На 18-годишна възраст Ули изкачва северната страна на връх Ейгър и Bonatti Pillar на Монблан. През 2004 г. само за 25 часа той покорява Айгер, Mönch и Юнгфрау заедно със Стефан Сигрист, алпинист и бейсджъмпър. През 2008 г. Щек заслужено печели първата награда Айгер за постиженията си в планинарството.

Ули Щек Приключенец на годината
Снимка: Freddie Wilkinson

Друг голям успех е експедицията “Khumbu-Express Expedition” през 2005 г. Проектът представлява първото соло изкатерване на северната стена на Чолатце (6440 м) и източната стена на Табочи (6505 м) в Непал.

Ули Щек има дълга история с връх Анапурна в Хималаите. През 2007 г., докато се катери нагоре, падаща скала удря главата му. Той изпада в безсъзнание и доста метри се плъзга по склона, но за щастие се разминава само със синини.

Ули Щек Приключенец на годината
Снимка: Freddie Wilkinson

През 2008 г. отново там той пак не успява да се изкатери заради опасност от лавина. Когато всичко се нормализира, поема нагоре заедно с Iñaki Ochoa de Olza. За съжаление обаче испанецът припада, и въпреки грижите и помощта на Ули той умира.

През 2014 г. Щек получава наградата Piolet d’Or за соло изкачване на Анапурна, което успява да осъществи през октомври 2013 г. Тя му е дадена въпреки липсата на снимково доказателство, че го е изкачил.

Ули Щек Приключенец на годината
Снимка: Freddie Wilkinson

Ули Щек и скоростното му соло изкачване на Айгер, с което постави рекорд:

Сподели

0Shares
0 0

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.