Велосипеди под наем в София от 2015 г.

0
 

Сподели

Shares

Една крачка по-напред по пътя към развитието на вело културата в България – от 2015 г. 280 велосипеда ще бъдат пуснати под наем в София.

Градско колоездене
Снимка: Yale Daily

Надяваме се това да увеличи броя на колоездачите, защото има много причини да предпочетеш колелото пред колата.

Цялата идея е резултат от проект на Столична община за изграждане на по-добра инфраструктура. Колелата ще бъдат разпръснати на 28 места в София. Така че няма да има проблем да тръгнете от една седянка и да паркирате на друга.

Колелата ще бъдат снабдени с GPS против кражби, а специален софтуер ще сигнализира точно на кои пунктове има нужда да се подсигурят велосипеди, за да може да има за всички.

Цената за наем на велосипед, която обявиха от Столична община, е между 15 и 20 лева на ден. За жалост, тя не е конкурентна и има опасения, че това ще бъде поредната добра идея с лоша реализация (за пример – нощния градски транспорт в столицата). Несъмнено това е крачка напред, която не бива да се омаловажава. Нужно е обаче тя бъде част от една цялостна визия и стратегия за развитие на градското колоездене в София. Това означава цена за наем, която да бъде адекватна на стандарта, велосипедна инфраструктура, благодарение на която да има къде да се карат тези велосипеди (относително) безопасно и най-вече култура на уважение и толериране на този вид транспорт в обществото.

Надяваме се изпълнението на този проект да бъде съобразено с реалността, за да може повече хора да усетят ползата от колоезденето в града и това да бъде само една от много крачки напред към развитието на велосипедната инфраструктура и култура у нас.

Ако ви трябват добри примери и вдъхновения, ето няколко тук.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.