Първата сърфистка от остров Ниас, Индонезия

0
 

Сподели

Shares

Да си жена и да сърфираш не е толкова лесно колкото изглежда – особено, ако живееш на място без традиции и жени пионери в този спорт, за сметка на купища табута и забрани. Вече ви представихме първата професионална сърфистка в Индия Ишита Малавия, както и първата жена, сърфираща в Иран – Easkey Britton. Сега е време да се срещнем с момичето, което е дръзнало да се занимава професионално със сърф на един малък, екзотичен остров.

Gea първата сърфистка на Nias
Снимка: Billabong

Остров Ниас се намира в Индонезия. Парче земя, за което почти никой не е чувал. Това е място с перфектните вълни за сърф, както и място, на което се държи на семейните ценности. Жените трябва да се омъжят млади, да имат деца и да се грижат за домакинството, а не да разцепват вълните със сърфа си.

Боне Геа (Bonne Gea) е първата жена на острова, която сърфира. Не само това, тя е печелила 5 пъти индонезийския шампионат по сърф.

Първата снимка на острова публикувана през 1978 г.
Снимка: Erik Aeder

През 1970 г. на острова пристигат сърф-пионери, които откриват някои много добри места за любимия спорт. Постепенно тяхното откритие се разпространява и островът се трансформира.

Боне Геа е трябвало да се пребори с традиционните схващания на хората в селото – че мястото на жената е в къщата. И успява!

Момичето от острова се запалва по сърфирането от малка заедно с братята си. В началото, когато е още дете, тя се учи на стари дъски, изоставени от туристите.

Снимка : kickstarter
Снимка : kickstarter

В началото семейството й е против тези занимания. Но постепенно, виждайки че тя може да се грижи сама за себе си и да изкарва пари, сърфирайки, те започват да я подкрепят.

Режисьорката Ребека Коули се е заела да направи вдъхновяващ документален филм за живота й. Проектът вече е финансиран от платформата kickstarter. Вижте неговия трейлър.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.