Боби Крумов от RAM: Къде да караме МТБ

2
 

Сподели

Shares

Боби Крумов е един от опитните колоездачи в отбора на RAM bikes. Той разказа, специално за 360°, за любимите места за каране в България, как да си изберем колело, къде и как да караме когато стане студено или решим да се спускаме през лед и снежни преспи.

Боби Крумов от RAM bikes

Визитка:
Боби Крумов
21 г.
От Плевен
В отбора на RAM bikes от 3 години
Дисциплини: спускане, форкрос, ендуро, кроскънтри

Боби е голямо момче и голяма сила. Висок е близо 2 метра, а списъкът на титлите и постиженията му в отбора на RAM е дълъг почти колкото него самия:
2013 – ENDURO WARRIORS CHALLENGE – 1-во място
2013 – TROYAN OPEN DH – 1-во място
2013 – Borovets Drop the Mountain – 2-ро място
2013 – Zlatitza Open DH – 2-ро място
2013 – MegaEnduro Troyan – 2-ро място
2013 – MariBoikovo DH – 3-то място

Боби Крумов от RAM bikes

Любимото място за спускане?
Всяко трасе за спускане имат своя чар и предизвиква състезателят да покаже целия си потенциал и умения. Едни от най-любимите ми места за тренировки и състезания са Боровец и Пампорово. Те предлагат трасета от различен характер, както за лежерно и игриво каране, така и за шеметно и състезателно спускане. Това са местата, на които се чувствам най-бърз и уверен и същевременно знам, че винаги може и повече.

А в района около София?
В района около София, определено Витоша е най-предпочитаната дестинация. Трасето на Драгалевци е много предизвикателно, а когато се кара „на цялата газ“ може да бъде и много коварно. Предпочитана дестинация е особено през лятото, преди или след работа за по няколко спускания. Панчарево е другото местенце, което много обичам да посещавам, когато имам свободно време. Там можеш да практикуваш почти всички дисциплини на планинското колоездене от XC до Спускане.

Боби Крумов от RAM bikes

Ти си от Плевен. Къде обичаш да караш там?
Край Плевен обичам да карам най-много в Кайлъка. Това е мястото, на което най-много съм карал и винаги ми навява добри спомени за по-безгрижните дни на детството ми. Там си имаме едно място, така наречената „Пътеката с дропа“. Взема се за около 40 секунди и при добро желание може да направиш спокойно 20 спускания за един ден. На десетина минути е от вкъщи и може да се каже, че съм прекарал доста часове на нея. Освен това трасе, имаме още няколко пътечки в покрайнините на града, но най-ценното място според мен е Скобелев парк, защото тръгвайки от емблематичния паметник за град Плевен – Панорамата и слизайки до центъра, карачът се изправя пред сериозно градско спускане с много стъпала и летежи.

Повече за Боби Крумов и отбора на RAM bikes можете да научите от тук.

А ендуро трасетата? Кои би препоръчал?
Ендурото е може би най-непретенциозната дисциплина в Планинското колоездене, защото съчетава в себе си елементи от DH, XC и Freeride. Трасетата във Велико Търново много ми допадат като ритъм и стил на каране. Може би, това е любимото ми място за каране и състезание.

Боби Крумов от RAM bikes

Къде да караме през есента и топлите зимни дни, ако сме „про“-та?
Ако сте софиянци, определено Витоша е мястото за каране, дори и през активния зимен сезон. Само човек, който е опитал да лети по замръзналите туристически пътеки на Витоша с бясна скорост и замръзнали спирачки, знае за какво говоря! Панчарево също е примамлива дестинация, даже за едно неделно XC каране с приятели. Ако не сте от София, препоръчвам Сопотския южен склон, това място има страхотен потенциал за целогодишно практикуване на MTB.

А ако не сме „про“-та, но не ни свърта?
Ако не сме „про“ – та, спокойно може да излезем и да повъртим в най-близкия парк, ей така за няколко часа, и да се полюбуваме на чистия въздух и зимните пейзажи. Просто трябва да подберем подходящата за сезона екипировка, така че да не се приберем измръзнали и недоволни от разходката.

През последните години, макар и да са скръбни за скиори и бордисти, имаше забавни състезания с колела на сняг. Ти карал ли си на сняг досега? Къде ти се струва най-интересно?
Състезанията на сняг са много интересни и забавни, един чудесен начин за започване на новия състезателен сезон. Последните години зимните състезания се провеждат в Пампорово, а преди това имаше и на Боровец. Получава се доста ожесточена битка и публиката бива държана под напрежение чак до самия край на състезанието. Аз лично никога не мога да се представя добре на този формат състезание поради простата причина, че съм „голямо“ момче и затъвам в дълбокия сняг.

Какво би посъветвал всички надъхани снежни колоездачи.
Изберете внимателно екипировката, с която ще карате. Трябва задължително да имате топли ръкавици и водоустойчиви чорапи. Доброто термобельо също е в плюс, особено ако сте решили да карате цял ден. По колелото – важно е да сложите гумите с най-дълбок и голям грайфер, колкото по-балонни са те, толкова по-малко ще затъва колелото в снега.

Боби Крумов от RAM bikes

Какво би препоръчал да гледаме купувайки си даунхил колело?
На първо място марката , след това размера. Много важно е размерът на колелото да съответства на височината на колоездача и той да се чувства комфортно. Едва след размера гледам вида на окачването и разбира се окомплектовка. С колкото по-висок клас части е окомплектован велосипеда, толкова по-добро поведение ще има колелото, когато го караме.

А за ендуро и за кроскънтри?
По същите критерии, като за колелото за даунхил с тази разлика, че колелата за ендуро и кроскънтри трябва да са много леки. Там окомплектовката е от водещо значение, за теглото на велосипеда, затова и всичко трябва да бъде от най-висок клас. За ендуро колелата е добре да са с така нареченото пневматично колче на седалката, което позволява смъкване и вдигане на седалката, без да се слиза от колелото и така лесно и най-вече бързо избираме височината на седлото според релефа на терена, по който караме.

Боби Крумов от RAM bikes

Твоето колело какво е?
С риск да прозвучи нескромно, аз имам няколко колела. За спускане – RAM DHX2, за Еднуро – AM2, за 4Х – RAM 4X Prototype и за ХC – RAM HT3.

Българската компания за планински велосипеди RAM bikes съществува вече повече от десетилетие – от 2002 г. насам. Идеята на основателите ѝ била да създават колела, които самите те биха карали с удоволствие. 12 години по-късно основният фокус на RAM остава същия – велосипеди за планината и за байкъри, които обичат свободата и чувството, което дава колелото по пътеките и по склоновете.

Повече за велосипедите и отбора на RAM можете да научите от ram-bikes.com.

Сподели

Shares

2 КОМЕНТАРИ

  1. Панчарево е най- страхотното място за каране на колело и може да се качиш чак до върха на планината покрай германския манастир и след това да се спуснеш от другата страна до езерото невероятна тръпка е и има и някой много готини участъци за спускане, като стария мост например, а същевременно ако не ти се катери и даунхил, може спокойно да караш покрай езерото. Страхотно е!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.