Непознатото Средногорие

0
 

Сподели

Shares

Разположени на най-стария път за столицата на България, на минути път с кола, сгушени уютно между хълмовете на Средна гора и Задбалканските котловини, общините Мирково, Чавдар и Златица разполагат с всичко необходимо за всеки турист с изисквания. Тук може да бъде открит изключително странен и интересен синрхон между древност и съвремие, езичност и християнство, природа и прогрес, съчетани с духа на родолюбието. Всички тези дадености дават предимство и висок потенциал за развитие на една от най-интересните дестинации в България.

Непознатото Средногорие

Община Мирково – вяра в бъдещето и трезор на възрожденския дух

Животът на територията на днешната община Мирково е съществувал от времето на Римската империя. В църквата „Свети Георги” в село Смолско са открити предмети, датиращи от Средновековието. Възрожденският дух е намерил среда в непримиримата и будна мирковска натура на местните хора. Доказателство за далновидността и стремежа към прогрес у тях, под всякаква форма, е първата бирена фабрика, открита тук, както и първата кредитна институция в България. Мирковчани са били участници в четата на Панайот Хитов, в Априлското въстание, в Хвърковатата чета на Георги Бенковски, в четата на Христо Ботев и в Руско-Турската война. Този дух на непримиримост спрямо неправдите, касаещи народа, се е предавал и продължава да се предава в училища, читалища и храмове. Читалищното дело е едно от най-развитите в България. Всяко село в община Мирково разполага с читалище, в което ревностно се пази всяка капчица от традицията. Едни от най-интересните клубове са „Поп Недельо”, който издирва и реставрира старинни оръжия и облекла, групата за стари градски песни и детска вокална група „Щурче”.

Непознатото Средногорие

Община Чавдар – етнографски феномен и археологически център

Най-древното население в Средногорието е обитавало територията, разположена на 2.5 км. от село Чавдар. Откритите находки доказват съществуването на една от най-ранните цивилизации на Балканския полуостров. Археологическият парк „Тополница”, изграден през 2012 г., представлява сбор от теренни площи, археологически център и възстановени неолитни жилища. Този комплекс е атрактивно място, на което освен да се обогати културно, човек може да се наслади на великолепната гледка, разкриваща се от хълма. Посетителите могат да опитат и невероятната местна кухня в ресторанта наблизо, а накрая, но не и на последно място, да запалят свещичка и да се помолят в параклиса, разположен в съседство. Разнообразно изградената инфраструктура превръща цялата местност в едно невероятно място за рекреация и почивка.

Плодородната земя на община Чавдар е била обработвана през вековете и се е отблагодарявала на населението за грижите над нея. Много често хората са се обръщали към божествата за благосклонност и по-добра реколта. Множество обреди и ритуали са съхранени и до днес. В община Чавдар също са се запазили и редица други интересни обичаи при честването на някои празници, като например Пеене на пръстени, Великден „Камилата” и „Къпане на свещеника” на Йордановден.

Непознатото Средногорие

Община Златица – планинска природа в градска среда

Сред тишината на планината и на минути път от столицата, Община Златица е подходяща и достъпна дестинация за почивка и ваканция. Изключително добре поддържаната и новоизграждаща се инфраструктура, забележителните парковете и площади, както и добрите места за ценителите на кухнята, са достатъчно условие за развитието на силен туризъм в региона. Като прибавим и разнообразието на природните дадености в близост, като например „Казаните”, каменното образувание „Портите”, археологическия парк и възможността за спортен туризъм, получаваме продукт, който задоволява почиващите с над средни изисквания към локацията. Могат да се посетят и множеството храмове, като църквата „Свети Георги Победоносец” в Златица и „Свети Георги” в с. Петрич. Да не забравяме и Часовниковата кула, разположена в китен парк и бавно измерваща историята…

ПОСЕТЕТЕ НЕПОЗНАТОТО СРЕДНОГОРИЕ: www.srednogorie.place

Непознатото Средногорие

Този материал е създаден в рамките на проект „Средногорие – популяризиране на регионален туристически продукт и маркетинг на дестинациите Мирково, Чавдар и Златица”, който се осъществява по договор за безвъзмездна финансова помощ № BG161PO001/3.2-03/2012/007 с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от Община Мирково и при никакви обстоятелства не може да се счита, че този документ отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.

Непознатото Средногорие
Непознатото Средногорие

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.