Забрана за оголването на горските терени

0
 

Сподели

Shares

Добра новина от Изпълнителна агенция по горите. Те съобщиха, че се забранява оголването на горските терени.

За забраната от агенцията добавиха: „Със заповед на министъра на земеделието и храните Васил Грудев се спира изсичането на всички дървета при окончателни фази на краткосрочно-постепенната възобновителна сеч в държавните гори и се ограничава тяхното провеждане само върху площ до 2 ха.
Сливането на съседните площи, в които е проведена окончателната сеч ще става, когато дърветата са достигнали височина не по-малко от 3 м. С това ще намалят рисковете от ерозия на почвите, нарушения в съседните екосистеми, промени в микроклимата, водния режим и ландшафта и др. в контекста на актуалните климатични промени. По този начин държавата дава пример на останалите собственици на гори за прилагане на добри практики при управлението на горите.“

Гора
Снимка: Greenpeace

Новината изглежда добра, сега остава да видим и какво ще последва след нея.

Незаконните сечища, както и тези, при които са извършени нарушения, не са рядкост в българските гори. За да може да се реагира в такива случаи и да се предотвратят сечи или те да бъдат спрени и извършителите им санкционирани, могат да бъдат подавани сигнали в Изпълнителна агенция по горите (ИАГ) или в медиите.

Сигнали за корупция и нарушения в горите може да подадете към ИАГ на телефон 0800 20 800 или онлайн.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.